03 aprilie 2019


Suceava, exemplu în implementarea proiectelor privind iluminatul şi transportul ecologic  
·        Arthur Mattli, ambasadorul Elveţiei, vine în Suceava la încheierea Programului de cooperare „Swiss-Romanian cooperation programe”, reşedinţa de judeţ beneficiind de finanţare elveţiană de 9,85 de milioane de franci elveţieni.
·        „Suntem cu strategiile înaintea Guvernului”, spune primarul Ion Lungu, făcând referire la obligarea autorităţilor locale să se doteze cu maşini electrice, pe „când  Suceava la are de 1 an de zile”.
Arthur Mattli, ambasadorul Elveţiei va fi în municipiul Suceava pe 7 mai 2019. Anunţul este făcut de primarul Ion Lungu, care a precizat că, excelenţa va fi însoţit de secretarul de stat Silvia Caraman, precum şi de alţi responsabili din Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, care se ocupă de implementarea proiectelor cu finanţare nerambursabilă.  Prezenţa în municipiul reşedinţă de judeţ este prilejuită de încheierea implementării a două proiecte aferente Programului de cooperare elveţiano-român „Swiss-Romanian cooperation programe”, Suceava beneficiind de finanţare nerambursabilă în cadrul acestuia. „Este un exemplu de bună practică, un eveniment de închidere şi promovare a  rezultatelor programului, o onoare pentru noi să avem ca oaspete pe ambasadorul Elveţiei. Sper să constate că banii elveţieni au fost cheltuiţi corespunzător şi au adus un plus oraşului. Suntem la faza de finalizare, iar pe 19 aprilie trebuie să vină cele 5 autobuze electrice pe care le-am achiziţionat din economii la proiectul cu finanţare elveţiană. Suntem, de asemenea, în faza de introducere a iluminatului public în şcoli, la fel, din economii pe care le-am realizat la proiectul mare”, a punctat şeful executivului sucevean.
Valoarea totală a proiectelor derulate în colaborare ci partea elveţiană este de 9,85 de milioane de franci elveţieni, circa 8,80 de milioane de euro, Lungu precizând că  Suceava este „ cu un pas înaintea Guvernului”, în ceea ce priveşte strategia de promovare şi implementare a proiectelor privind utilizarea energiei verzi regenerabile şi a transportului şi iluminatului ecologice. „Am văzut că există iniţiative legislative prin care autorităţile locale să fie obligate să achiziţioneze să achiziţioneze maşini electrice, când noi le avem de 1 an de zile, aşa că suntem cu strategiile înaintea Guvernului”, a punctat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.  
Acordul iniţial de finanţare a fost parafat în urmă cu exact 7 ani,  în Capitală, de către primarul Ion Lungu şi Thomas Stauffer, de la Ambasada Elveţiei la Bucureşti. Primăria municipiului Suceava a implementat Proiectul „Management modern şi eficient al iluminatului public”, investiţie cu finanţare elveţiană nerambursabilă, prin care executate au fost lucrări de montare a 3.843 de corpuri de iluminat, schimbare a cablurilor, precum şi de amenajare a sistemului de telegestiune. Valoarea estimată a contractului  a fost de 20,36 de milioane de lei fără TVA, însă cea contractată este de 13,19 de milioane de  lei fără TVA, economiile rezultate după procedura de achiziţie publică luând calea unor activităţi suplimentare. Prevăzută a fost dotarea  cu corpuri de iluminat tip LED a şcolilor, grădiniţelor, liceelor şi clădirilor din administrarea municipalităţii. Primăria a implementat şi Proiectul „Electromobilitate-vehicule electrice pentru o municipalitate verde” care a inclus achiziţionarea a 11 autovehicule electrice, la care se adaugă două furgonete electrice, o automăturătoare electrică, o autocisternă electrică şi 10 biciclete electrice. De asemenea, prevăzută a fost crearea a 56 de locuri de parcare destinate vehiculelor electrice, precum şi înfiinţarea a 28 de puncte de încărcare a acumulatorilor. Valoarea proiectului a fost de 3,11 milioane de franci elveţieni, 85% reprezentând finanţare nerambursabilă, iar 15% contribuţie a financiară  de la bugetul local sucevean.