04 aprilie 2019


93 de primării sucevene au cerut finanţare pentru lucrările de cadastrare din 2019 
·        Este vorba despre o alocare de 12,78 de milioane de lei, lucrările sunt gratuite pentru cetăţeni, fiecare primărie beneficiind de câte 160.000 de lei pentru înregistrarea proprietăţilor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară.
Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OJCPI)  Suceava informează că a început cea de a cincia etapă de finanţare a lucrărilor de cadastru general, prin Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară 2015-2023 (PNCCF). În judeţul Suceava, au fost înregistrate 93 de cereri pentru finanţarea lucrărilor de cadastru care vor demara în acest an, în cuantum de 12,78 de milioane de  lei. Vasile Mocanu, directorul executiv al Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OJCPI) informează că, potrivit legii, au prioritate sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes naţional şi terenuri agricole subvenţionate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Totodată, pentru a beneficia de fondurile alocate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), primăriile care semnează contracte de finanţare cu OJCPI trebuie să găsească prestatori până în luna august 2019. Conform legislaţiei, ANCPI va efectua plăţile către primării după deschiderea cărţilor funciare aferente imobilelor recepţionate.
Suma alocată de ANCPI în această etapă de finanţare, pentru înregistrarea imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, pe sectoare cadastrale, este de aproape 280 de milioane de lei. Primarii interesaţi să înceapă sau să continue lucrările de cadastru general pe sectoare cadastrale pot încheia contracte de finanţare cu OJCPI  de la  începutul acestei luni, lucrările fiind gratuite pentru cetăţeni. În 2019, fiecare unitate administrativ-teritorială poate beneficia 160.000 de lei pentru înregistrarea gratuită a proprietăţilor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, faţă de 155.000 de lei în 2018, 150.000 de lei în 2017 şi 135.000 de lei în 2016. Până în prezent, la nivel naţional 2.181 de primării şi-au exprimat dorinţa de a accesa aceşti bani în 2019, suprafaţă estimată de înregistrat fiind de circa 3,291 de milioane de hectare, cu aproximativ 4,066 de milioane de imobile. Reamintim că obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor din România - terenuri, clădiri şi apartamente - în Sistemul Integrat de Cadastru şi Carte Funciară.  Programul este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI  cu peste 4 miliarde de lei, dar şi din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional (POR), în valoare de peste 300 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui program, o altă sursă de finanţare poate fi bugetul local al primăriilor.