02 aprilie 2019


Sporuri fără număr şi drepturi încasate nelegal la primăriile din Liteni şi Buneşti
·        Camera de Conturi a descoperit că, în cele două localităţi, primarul, viceprimarul şi personalul aparatului de specialitate din Liteni şi Buneşti au beneficiat nelegal de indemnizaţie de dispozitiv de 25%, de sporul postului de 25% şi de sporul de confidenţialitate de 15% din salariul de încadrare.
·        Membrii deliberativelor din Liteni, Brodina, Capu Cîmpului, Horodnicu de Sus şi Muşenița  au încasat indemnizaţii lunare, în valoare de până la 10% pentru o şedinţă de consiliu şi una-două şedinţe ale comisiilor de specialitate, fără a participa la întrunirile acestora din urmă.
Auditorii Camerei de Conturi Suceava au identificat un prejudiciu total de 536.000 de lei la mai multe primării din judeţul Suceava, în cauză fiind autorităţile administraţiei publice locale din Cîmpulung Moldovenesc, Liteni, Buneşti, Brodina, Capu Cîmpului, Horodnic de Sus, Izvoarele Sucevei, Moara, Pîrteştii de Jos Rîşca şi Suceviţa. În urma auditurilor privind angajarea şi plata cheltuielilor, în concordanţă cu prevederii legii bugetare şi cu destinaţia stabilită, controlorii instituţiei sucevene au depistat mai multe bateri de la legalitate şi regularitate care au dus la păgubirea bugetului consolidat al statului. Astfel, conform Raportului privind finanţele publice locale în anul 2017, în Buneşti, Izvoarele Sucevei şi Pîrteştii de Jos au fost evidenţiate drepturi salariale acordate nelegal funcţionarilor publici şi personalului contractual, prin stabilirea eronată a salariului de bază, drepturile fiind mai mari decât cele rezultate prin aplicarea succesivă, la salariu de bază stabilit pentru funcţia respectivă, a cotelor procentuale prevăzute la art. 10 din Legea nr. 153 din 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. În Cîmpulung Moldovenesc şi Moara, s-a procedat la majorarea salariului de bază pentru persoanele autorizate să efectueze operaţiuni în Registrul electoral, inclusiv după aplicarea Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, sporul respectiv nemaifiind prevăzut de dispoziţiile legale. Auditorii Camerei de Conturi au descoperit, de asemenea, că membrii deliberativelor din Liteni, Brodina, Capu Cîmpului, Horodnicu de Sus şi Muşenița au încasat indemnizaţii lunare, în valoare de până la 10% pentru o şedinţă de consiliu şi una-două şedinţe ale comisiilor de specialitate, fără a participa la întrunirile acestora din urmă. Pe de altă parte, la primăria din Moara s-a acordat nelegal sporul pentru exercitarea vizei de control financiar preventiv, iar la cea din Rîșca s-au identificat avansuri salariale acordate şi nerecuperate de la angajaţi.  Nu în cele din urmă, în Liteni şi Buneşti, primarul, viceprimarul şi personalul din cadrul aparatului de specialitate au beneficiat nelegal de indemnizaţia de dispozitiv de 25%, de sporul suplimentului postului de  25% şi de sporul de confidenţialitate de 15% din salariul de încadrare.