03 aprilie 2019


O sută de  blocuri din Suceava sunt „în cărţi” pentru reabilitare termică cu 10% participare financiară din partea proprietarilor  
·        Deşi Primăria conta pe 10.000 de apartamente, documentaţia va fi înaintată la Bucureşti, după ce acordul iniţial fost obţinut de la 4.295 de proprietari din 23 de asociaţii.
·        „Când vom reabilita primele apartamente, primele blocuri, poate că va creşte numărul celor care vor dori să intre în program”, a declarat primarul Ion Lungu, remarcând că există reticenţă din cauză că nu este cunoscut costul pe apartament. 
Primăria Suceava a făcut demersuri la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice în vederea includerii municipiului reşedinţă de judeţ în Programul de creştere a eficienţei energetice a locuinţelor pentru anul 2019. Ion Lungu, şeful municipalităţii a anunţat că, în şedinţa ordinară de la finele lunii aprilie, Consiliul Local va aproba o hotărâre privind contribuţia financiară de la bugetul local pentru această eventuală primă tranşă de locuinţe, întrucât expertizarea, proiectare şi documentaţia tehnică va fi suportată din bani publici. „Noi estimam să putem promova pentru circa 10.000 de apartamente şi să trimitem documentaţia la Bucureşti până la fundamentarea bugetului pe 2019, însă, din păcate, nu a fost posibil. În cele din urmă, avem, astăzi, un număr de 4.295 de apartamente, cea ce înseamnă 102 blocuri din 23 de asociaţii”, a precizat şeful executivului sucevean, remarcând că există reticenţă din cauză că nu este cunoscut costul pe apartament. Cu altă ocazie, Lungu preciza că nu pot fi avansate sume exacte, acestea putând fi de 1.000 sau chiar de 1.500 de euro de familie, în funcţie de mai mulţi factori, printre care suprafaţa apartamentelor, specificitatea şi complexitatea intervenţiilor. „Sper să putem face primele apartamente, astfel încât să avem nişte valori concrete, iar oamenii să se convingă că este avantajos. Astăzi, intervine eterna întrebare la care nu pot să răspund concret, cea legată de cât îi costă pe proprietari această reabilitare. Depinde, de la caz de la caz, în funcţie de apartament, de vechimea acestuia, de ce reiese din expertiză s.a.m.d. Când vom reabilita primele apartamente, primele blocuri, poate că va creşte numărul celor care vor dori să intre în program. Sigur, acest program poate fi reactualizat în Consiliul Local, în cazul în care mai apar şi alte solicitări”, a arătat Ion Lungu, primarul Sucevei. Potrivit reglementărilor guvernamentale, în cadrul Programului de creştere a eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe, bugetul de stat va suporta 60% din valoarea totală investiţiei, unităţii administrativ-teritoriale revenindu-i 30% din costuri, iar asociaţiei de proprietari-10%. Aceasta în comparaţie cu un proiect al Uniunii Europene, în valoare de minimum 100.000 de euro pentru o asociere de blocuri, în cazul căruia Primăria trebuia să asigure 15% din valoarea investiţiei, proprietarii-25%, iar diferenţa fiind finanţare nerambursabilă. Iniţial, Primăria municipiului Suceava a prins în proiectul de buget pentru anul 2019 suma de 4,33 de milioane de lei, echivalentul a aproximativ 1 milion de euro, bani destinaţi reabilitării termice a blocurilor de locuinţe şi reprezentând partea de participare a autorităţilor locale pentru lucrări aferente a 10.000 de apartamente.