07 aprilie 2019

Aproape trei sferturi dintre suceveni sunt asiguraţi medical fără plata contribuţiei  
·        Este vorba despre 369.038 de persoane, respectiv copii, elevi, studenţi, ucenici, co-asiguraţi soţ, soţie şi părinţi fără venituri proprii, persoane cu handicap, femei însărcinate sau lăuze, persoanele incluse în programe naţionale de sănătate, şomeri şi pensionari. 
·        Sistemul românesc acordarea serviciilor de urgenţă, indiferent de calitatea de asigurat sau de neasigurat, prin pachetul minimal de servicii pe fiecare tip de asistenţă medicală.

În anul 2018, peste 100.000 de persoane neasigurate din judeţul Suceava au beneficiat de servicii medicale de urgenţă decontate din Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, informează dr. Claudiu Cobuz, preşedinte director general al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava. Potrivit şefului CAS, la finele lunii martie 2019, în judeţul Suceava, din 501.157 de persoane asigurate aflate în evidenţa instituţiei sucevene, 369.038 de persoane, respectiv 73,63% erau asigurate fără plata contribuţiei. În rândul categoriilor asigurate fără achitarea contribuţiei sunt enumeraţi copiii, până la vârsta de 18 ani (163.060 de asiguraţi); tinerii cu vârsta între 18 şi 26 de ani, elevi, studenţi şi ucenici (17.270 de asiguraţi), co-asiguraţii, adică soţ, soţie, părinţi fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate (22.332 de asiguraţi); persoanele cu handicap (4.854 de asiguraţi); femeile însărcinate sau lăuze (1.018 de asiguraţi); persoanele incluse în programe naţionale de sănătate (1.222 de asiguraţi); persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj (2.969 de asiguraţi) şi pensionarii (129.333 de asiguraţi).  „Calitatea de asigurat, care permite accesarea pachetului de servicii medicale de bază, poate fi obţinută prin plata contribuţiei la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate sau prin încadrarea în oricare dintre categoriilor de persoane care beneficiază de asigurare fără plata contribuţiei”, a precizat dr. Claudiu Cobuz, preşedinte director general al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava. Cele menţionate vin pe fondul celebrării Zilei mondiale a sănătăţii, în anul 2019 tema fiind „Acoperire universală de sănătate: (pentru) toată lumea, (de) peste tot”. Dr. Claudiu Cobuz reliefează că modul de furnizare a serviciilor medicale din România respectă principiile OMS: ,,Sănătate pentru toţi!”. Astfel, sistemul românesc de asigurări de sănătate permite acordarea serviciilor medicale de urgenţă tuturor persoanelor, indiferent de calitatea de asigurat sau de neasigurat, prin pachetul minimal de servicii pe fiecare tip de asistenţă medicală.