04 aprilie 2019


Primarul Ion Lungu:
Bugetul Sucevei pe 2019, un buget optimist, dar şi unul realist, în acelaşi timp
·        „Am încercat să facem un buget echilibrat, care să asigure atât bani de funcţionare, cât şi pentru dezvoltare”, a punctat edilul-şef, adăugând că au fost avute în vedere, în mod egal, toate cartierele reşedinţei de judeţ.
·        Vasile Mocanu (PSD) a remarcat că mărirea salariilor nu a fost acompaniată de reduceri de personal, alesul PSD punctând că, executat în proporţie de 90% în dreptul secţiunii de funcţionare, acesta ar fi „un buget al  supravieţuirii”.

Consiliul Local a aprobat bugetul consolidat pentru 2019 al municipiului Suceava, în şedinţa extraordinară de ieri, Ion Lungu, şeful executivului arătând - „fără face politică” -, faptul că în cele 4 mandate ale sale, acesta este anul în care programul de venituri şi cheltuieli a avut cea mai mare întârziere. Pe de altă parte, în deschidere Lungu a precizat că bugetul este mai mare cu 21% faţă de anul 2018, creştere care provine, în primul rând, din majorarea sumelor alocate investiţiilor, precum şi din implementarea proiectelor cu finanţare europeană nerambursabilă.  În ceea ce priveşte bugetul local, acesta a fost fundamentat la o valoare de 369,249 de milioane de lei, din care 64,73% reprezintă cheltuielile de funcţionare, iar 35,27% cheltuielile de dezvoltare. „Este clar că este un buget al dezvoltării şi nu putem să nu remarcăm acest lucru”, a spus primarul. Lungu a enumerat investiţiile prioritare, printre care modernizarea Pieţei Mici şi amenajarea unei parcări subterane aferente; modernizarea străzilor de pământ, cu alocare de 34 de milioane de lei, inclusiv pentru reparaţii şi întreţinere a celorlalte căi de circulaţie;  întocmirea cadastrului imobiliar; amenajarea de parcări de reşedinţă; ruta ocolitoare înspre noul pod peste Suceava; continuarea amenajării Zonei de agrement „Tătăraşi”; continuarea lucrărilor la străzile „Mihai Sadoveanu” şi „Lev Tolstoi”; montarea de instalaţii de semaforizare; amenajarea terenului de sport la Colegiul Naţional „Samuil Isopescu”; mansardarea Şcolii Gimnaziale nr. 1; alimentarea cu energie electrică a Complexului comercial „Bazar”; amenajarea staţiei de încărcare a acumulatorilor autobuzelor electrice; mansardarea Şcolii Gimnaziale nr. 8;  amenajarea de loc de joacă pe strada „Amurgului” şi extinderea iluminatului public pe o mai multe străzi. 
Din credite contractate de municipiul Suceava se vor face, printre altele, intervenţii de extinderea reţelei de gaze naturale în Burdujeni-sat; modernizarea a ştrandului din Iţcani; lucrări la podul nou de peste râul Suceava; reabilitarea reţelelor de alimentare cu energie termică; amenajarea serei floricole şi lucrări de investiţii la colegiile naţionale „Petru Rareş” şi „Spiru Haret”. În ceea ce priveşte finanţările din fonduri structurale europene, primarul Ion Lungu a insistat, în principal, asupra proiectului de achiziţionare a autobuzelor electrice; proiectele cu fonduri elveţiene; proiectului Centrului multifuncţional Iţcani şi s reabilitării termice a sediului Primăriei şi a proiectele zonelor de agrement Şipote şi de malul râului Suceava. Activităţile sportive se vor alege anul acesta cu un total de 4 milioane de lei, Transporturile având alocări de 20,7% din buget; Locuinţele şi dezvoltarea publică de 12,77%; Învăţământul de 12,11%; Cultura, recreerea şi religia de 0,63%; Asistenţa socială de 1,76%; Protecţia mediului (salubritate) de 1,37%;  Combustibilii şi energia de 7,53%; Autorităţile publice de 7,47%; Ordinea publică şi siguranţa naţională de 3,61%; Sănătatea de 2,27%; Serviciul public de evidenţa persoanelor de 2,06%, datoria publică necesitând alocări de 1,99% din bugetul local. „Am încercat să facem un buget echilibrat, care să asigure bani de funcţionare, cât şi pentru  dezvoltare. Pot să spun că este un buget optimist, dar, în acelaşi timp, şi realist”, a punctat edilul-şef Ion Lungu, adăugând că au fost avute în vedere, în mod egal, toate cartierele reşedinţei de judeţ şi că municipiul Suceava este, „probabil, primul din ţară care aprobă bugetul pe 2019”.                                                     
Consilierul social democrat Vasile Mocanu a ţinut să remarce faptul că, în ultimii ani, execuţia bugetară nu a depăşit 65-70%, precizând că secţiunea de funcţionare este mult mai consistentă ca urmare a măririi salariilor, majorare care nu a fost însă acompaniată de reducere de personal, astfel încât să fie „mărită productivitatea muncii”. „Din reclamaţii, comportamentul salariaţilor care lucrează cu publicul nu s-a îmbunătăţit, iar din 753 de anunţaţi la bugetul de anul trecut s-a ajuns la 762, deci numărul salariaţilor creşte, nu scade (...). A spune unui buget al unui oraş de reşedinţă ca fiind al dezvoltării, când este executat în proporţie de circa 90% la funcţionare, eu i-aş spune buget al  supravieţuirii”, a subliniat Vasile Mocanu, admonestat de primarul Lungu care a arătat că, în conformitate cu uzanţele fiscale, când se apropie de 20% investiţii, la care se adaugă şi alocările din credite, de încă 15%, un buget cum este cel al Sucevei, intră în categoria bugetelor dezvoltării.     Alesul PSD, Gabriel Buciac, a apreciat prinderea de fonduri pentru amenajarea Centrului pentru tineret, dar a cerut bani pentru acoperirea patinoarului artificial şi continuarea lucrărilor de reabilitare a Parcului „Mărăşeşti”. 


Cei din grupul politic PSD au mai făcut referiri şi au cerut finanţări, alături de altele, pentru pasajul subteran din zona comercială Burdujeni, adăpostul de câini din Lunca Sucevei, amenajarea unei case a căsătoriilor, iluminarea trecerilor de pietoni şi introducerea de semnale sonore pentru persoanele cu deficienţe de vedere.         
Ovidiu Milici (ALDE) a catalogat drept pozitiv modul în care fost fundamentat bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul 2019, dar solicitat disponibilizarea de bani pentru mansardarea Şcolii gimnaziale nr. 3 , în care elevii învaţă în 3 schimburi.  Proiectul de bugetului  consolidat pe anul 2019 al municipiului Suceava a fost aprobat cu 15 voturi „pentru” şi 8 abţineri.