17 aprilie 2019

Zona de agrement de pe malul Sucevei va fi protejată de inundare prin lucrări făcute la Brodina 

·        „Acel pericol de a se inunda o porţiune în care noi facem zona de agrement va dispărea”, a precizat primarul Ion Lungu, făcând referire la viitoarele amenajări din albia minoră a râului.   
·        „Am cerut de mai multe ori <Apelor Române> să facem consolidarea malurilor şi praguri de fund, ca să creăm această zonă de liniştire a apelor în Suceava”, a declarat şi Gheorghe Flutur, preşedintele CJ Suceava.
Reprezentaţii Administraţiei Bazinală de Apă „Siret” au vizitata amplasamentul viitoarei Zone de agrement de pe malul râului Suceava. Anunţul este făcut de către primarul Ion Lungu,  care a precizat că acordul de parteneriat votat în deliberativul local va fi semnat de conducerea instituţiei cu sediul în Bacău. Pe deasupra cei de la „Apele Române” au făcut cunoscut că, pe râul Suceava, în zona Brodina, sunt făcute amenajări de reducere a forţei şi volumului viiturilor, n aşa fel încât acestea să afecteze municipiul Suceava. „Am avut o vizită la faţa locului, a directorului adjunct de la Apele Române Bacău, care mi-a promis că se va semna acel acord de parteneriat. De asemenea, ne-a asigurat că se lucrează în zona Brodina, în ideea de a diminua viiturile care vin către zona mai liniştită, respectiv către Suceava. Din, din acest punct de vedere, dacă vor fi reduse acele viituri, acel pericol de a se inunda o porţiune în care noi facem zona de agrement va dispărea. Sper să fie aşa, astfel încât, până va începe să fie implementat proiectul, totul să fie în regulă”, a declarat Ion Lungu. La rându-i, Gheorghe Flutur, şeful executivului judeţean, a precizat că avut discuţii cu înalţi responsabili ai Administraţiei Bazinală de Apă „Siret”, cei în cauză fiind de acord cu demararea unor intervenţii de regularizare a râului Suceava în zona reşedinţei de judeţ. „Am cerut de mai multe ori <Apelor Române> să facem două lucruri concomitent: consolidarea malurilor şi praguri de fund ca să creăm această zonă de liniştire a apelor în Suceava, care însemnă o zonă de agrement foarte frumoasă. Oraşul Suceava are nevoie de aşa ceva”, a declarat Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava. Reamintim că municipiul Suceava se asociază cu Administraţia Bazinală de Apă „Siret”, în vederea implementării Proiectului „Revitalizare spaţiu public urban”, respectiv la celui de înfiinţare a unei zone de agrement pe malul râului Suceava. Asocierea a fost votată de Consiliul Local Suceava, în şedinţa ordinară alunii aprilie, o altă hotărâre vizând aprobarea documentaţiei şi a indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii. Demersurile au loc pe fondul intenţiei municipiului reşedinţă de judeţ de a depune o cerere pentru finanţare nerambursabilă europeană în cadrul Axei prioritare 4 „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile” a Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020. În cauză este o suprafaţă de 15,5 hectare de teren de pe malul stâng al râului Suceava, care se întinde pe o lungime de 1 km, în amonte şi aval de podul care leagă centrul Sucevei de cartierul Burdujeni. O parte din suprafaţa vizată este în albia minoră, potenţial inundabilă, durata efectivă a lucrărilor fiind de 15 de luni, cu o valoare totală a investiţiei de 16,26 de milioane de lei.