10 aprilie 2019

Unităţile de desfacere a peştelui şi produselor din peşte amendate cu 27.400 de lei de inspectorii sanitari veterinari
·        În scopul prevenirii toxiinfecţiilor alimentare, controlorii DSVSA au verificat unităţile care produc, depozitează, transportă sau valorifică produse de origine animală şi nonanimală.
·        22 de controale au fost mixte, cu poliţiştii, acestea fiind operate în trafic şi având ca tematică pesta porcină africană.
În luna martie, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava au controlat 274 de unităţi autorizate sau înregistrate sanitar veterinar. Dr. Dănuţ Corneanu, director executiv al DSVSA informează că,  în scopul prevenirii toxiinfecţiilor alimentare, verificate au fost unităţile care produc, depozitează, transportă sau valorifică produse alimentare de origine animala şi nonanimală.  Astfel, trecute prin verificări au fost două abatoare: 4 unităţi prelucrare a laptelui; 2 unităţi de procesare a cărnii; o unitate de procesare a peştelui; 29 de unităţi de alimentaţie publică, respectiv restaurante, pensiuni turistice, baruri, fast-food-uri; 16 laboratoare de cofetărie-patiserie; 75 de hypermarketuri, supermarketuri şi magazine alimentare; două depozite alimentare; 110 şcoli; 24 de brutării; 6 mori şi 3 unităţi de îmbuteliere a apei minerale. Dr. Dănuţ Corneanu precizează că acţiunile de control s-au lăsat cu 23  de  sancţiuni, în valoare totală de 63.000 lei. Cu 16 amenzi, însumând  27.400 lei, s-au ales marketurile, supermarketurile şi magazinele de desfacere a peştelui şi produselor din peşte, sancţionate fiind abateri precum manipularea produselor alimentare de origine animală cu încălcarea normelor de igienă, cât şi etichetarea şi depozitarea  neconformă. Inspectorii DSVSA au amendat brutăriile cu 4 amenzi în valoare de 23.200 de lei, pentru abateri de la normele de igienă, depozitarea  neconformă şi neconcordanţele din documente. Un depozit şi o şcoală s-au ales cu amenzi în valoare de 11.200 de lei, iar o amendă de 1.200 de lei s-a dat unei unităţi de alimentaţie publică, vizate fiind nereguli legate igiena necorespunzătoare, etichetarea neconformă şi neefectuarea acţiunilor dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare. La cele menţionate se adaugă sancţionarea cu avertismente a 18  unităţi verificate. Potrivit dr. Dănuţ Corneanu, directorul executiv al DSVSA Suceava, 22 de controale au fost mixte, cu reprezentanţii Inspectoratului de  Poliţie  Judeţean. Acestea s-a făcut în trafic, la mijloacele de transport auto, având ca tematică pesta porcină africană.