Unităţile de desfacere a peştelui şi produselor din peşte amendate cu
27.400 de lei de inspectorii sanitari veterinari
·
În scopul prevenirii toxiinfecţiilor alimentare, controlorii DSVSA au
verificat unităţile care produc, depozitează, transportă sau valorifică produse
de origine animală şi nonanimală.
·
22 de controale au fost mixte, cu poliţiştii,
acestea fiind operate în trafic şi având ca tematică pesta porcină africană.
În luna martie, inspectorii
Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava au controlat
274 de unităţi autorizate sau înregistrate sanitar
veterinar. Dr. Dănuţ Corneanu, director executiv al DSVSA informează că, în scopul prevenirii toxiinfecţiilor
alimentare, verificate au fost unităţile care produc, depozitează, transportă sau
valorifică produse alimentare de origine animala şi nonanimală. Astfel, trecute prin verificări au fost două abatoare: 4 unităţi prelucrare a laptelui;
2 unităţi de procesare a cărnii; o unitate de procesare a peştelui; 29 de unităţi
de alimentaţie publică, respectiv restaurante, pensiuni turistice, baruri,
fast-food-uri; 16 laboratoare de cofetărie-patiserie; 75 de hypermarketuri, supermarketuri
şi magazine alimentare; două depozite alimentare; 110 şcoli; 24 de brutării; 6 mori
şi 3 unităţi de îmbuteliere a apei minerale. Dr. Dănuţ Corneanu precizează că
acţiunile de control s-au lăsat cu 23 de sancţiuni,
în valoare totală de 63.000 lei. Cu 16 amenzi,
însumând 27.400 lei, s-au ales
marketurile, supermarketurile şi magazinele de desfacere a peştelui şi produselor
din peşte, sancţionate fiind abateri precum manipularea produselor alimentare de origine animală cu încălcarea
normelor de igienă, cât şi etichetarea şi depozitarea neconformă. Inspectorii DSVSA au amendat
brutăriile cu 4 amenzi în valoare de 23.200 de lei, pentru abateri
de la normele de igienă, depozitarea
neconformă şi neconcordanţele din documente. Un depozit şi o şcoală s-au
ales cu amenzi în valoare de 11.200 de lei, iar o
amendă de 1.200 de lei s-a dat unei unităţi de alimentaţie publică, vizate fiind
nereguli legate igiena necorespunzătoare, etichetarea neconformă şi neefectuarea
acţiunilor dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare. La
cele menţionate se adaugă sancţionarea cu avertismente a 18 unităţi verificate. Potrivit dr. Dănuţ
Corneanu, directorul executiv al DSVSA Suceava, 22 de controale au fost mixte, cu reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie
Judeţean. Acestea s-a făcut în trafic, la mijloacele de transport auto,
având ca tematică pesta porcină africană.