15 aprilie 2019

Pentru atrage forţă de muncă,
Firmele sucevene serioase încep să ofere nu doar salariile stimulatoare, ci şi pachete atractivde servicii 

·      „Din păcate, există şi mulţi angajatori care consideră că subvenţiile pe care noile acordăm prin intermediul proiectelor europene sunt ca un drept ce li se cuvine”, explică Dănuţ Mihai Burgheaua, director al AJOFM Suceava, opinând că aceştia fac prea puţin pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi creşterea productivităţii.  
·      Rata şomajului în judeţul Suceava a coborât la 4,9%, după ce, 2018, AJOFM a derulat 5 proiecte cu finanţare europeană nerambursabilă în valoare de 3,6 milioane de euro, de diversele subvenţii beneficiind, într-o formă sau alta, în jur de 1.100 de persoane.  
Bursa generală locurilor de muncă din anul 2019, organizată la sfârşitul săptămânii trecute, în judeţul Suceava, s-a remarcat, în comparaţie cu ediţiile precedente, printr-o paletă foarte variată a slujbelor neocupate. Remarca aparţine lui Dănuţ Mihai Burgheaua, director executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, conform căruia, prezentate la Bursă au fost oferte din construcţii, industria sticlei, industria uşoară, industria hotelieră, din domeniile ingineriei, consultanţei, materialelor recuperabile, însă nu, în cele din urmă, căutaţi au fost şi muncitorii necalificaţi. De altfel, în Suceava, Rădăuţi, Cîmpulung Moldovenesc şi Fălticeni, aproximativ 130 de a angajatori şi-au exprimat disponibiltatea de a încadra  peste 1.200 de  persoane.    „Înspre deosebire de datele anterioare, se observă că locurile de muncă sunt foarte diversificate, în general, cele mai ofertate fiind cele pentru calificaţi”, a arătat şeful AJOFM. Conform directorului executiv, prin activitatea de mediere, misiunea instituţiei pe care pe conduce este tocmai aceea de a aduce la aceeaşi masă atât pe agenţii economici, cât şi pe viitorii angajaţi.  „Aceste acţiuni pe care noi le organizăm au scopul de a pune faţă în faţă posibilităţile angajatorilor şi aspiraţiile celor care îşi caută un loc de muncă. Eu cred că aceştia din urmă îşi doresc foarte mult să-şi găsească un job, în condiţiile în care, refuzându-l, îşi vor pierde ajutorul de şomaj”, a punctat oficialul AJOFM.
Pe fondul unui deficit de mână de lucru tot mai pregnant,  Burgheaua evidenţiază şi tendinţa de schimbare a atitudinii angajatorilor în raport cu şomerii sau persoanele care vor să acceadă la un job mai bine plăcut ori mai bine recompensat.     
„Întotdeauna, angajatorii serioşi întotdeauna se vor adapta. Din păcate, există şi mulţi dintre aceştia care consideră că subvenţiile pe care noile acordăm - prin intermediul proiectelor europene pe care le-am atras -, sunt ca un drept ce li se cuvine şi care nu ar avea nimic de a face cu creşterea volumului de activitate, a calităţii locurilor de muncă, şi nici să nu mai vorbim de productivitatea muncii. Însă, firmele serioase au, într-adevăr această preocupare, aceea de a oferi un pachet de servicii atractiv, nu doar salarii”, explică Dănuţ Mihai Burgheaua.   Pentru agenţii economici care intenţionează să-şi diversifice activitatea şi au nevoie de lucrători cu o calificare în plus, organizate sunt cursuri de pregătire profesională, dar şi stagii de ucenicie. Acestea din urmă sunt subvenţionate de către Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, au o durată de 6 luni, 1 an sau 2 ani, angajatorii care încheie astfel de contracte primind câte 2.200 de lei pe lună de fiecare ucenic. În acesta cadru, firmelor respective li se pun la dispoziţie inclusiv furnizorii de formare profesională, în 2018 în judeţul Suceava fiind perfectate 150 de contracte de ucenicie.  „AJOFM vine în sprijinul angajatorilor şi prin sprijinul pe care îl acordă celor care intră în câmpul muncii, sprijin care face atractivă angajarea. Totodată, subvenţionate sunt unele costuri importante cu forţa de muncă ale firmelor, atunci când angajaţii se încadrează în grupul ţintă al proiectelor pe care noi le-am accesat, subvenţii achitate în funcţie de fiecare categorie de  angajaţi în parte”, a reliefat Dănuţ Mihai Burgheaua, director executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava adăugând că, în 2018, derulate au fost 5 proiecte cu finanţare europeană nerambursabilă în valoare de 3,6 milioane de euro, iar de diversele subvenţii au avut parte, sub o formă sau alta, circa 1.100 de persoane. La sfârşitul lunii martie 2019, rata şomajului în judeţul Suceava era de 4,9%, în scădere faţă de cea de 5,2% de la finele lui februarie şi de cea de 5,17% la încheiere de an 2018.