07 aprilie 2019


Optsprezece suceveni cu afecţiuni pediatrice, ortopedice, dermatologice şi oncologice au fost trataţi în UE
·        Costul orientativ al serviciilor medicale din unităţi sanitare din Italia, Austria şi Germania s-a ridicat, „orientativ”, la peste 75.000 euro.
·        La aprobarea tratamentului, în considerare s-au luat „starea curentă de sănătate a persoanei solicitante, cât şi evoluţia probabilă a bolii”, spune dr. Claudiu Cobuz, şeful CAS Suceava.
Persoanele asigurate în România pot beneficia de servicii medicale care devin necesare pe perioada deplasării într-un stat membru al Uniunii Europene, în conformitate cu legislaţia statului respectiv, pe baza cardului european de asigurări sociale de sănătate eliberat gratuit de CAS Suceava, face cunoscut dr. Claudiu Cobuz, preşedintele director general al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, conform căruia, în anul 2018 au fost eliberate 7.380 de carduri europene, „număr în creştere, pe an ce trece”. Şeful CAS Suceava evidenţiată, de asemenea, că persoanele asigurate pot beneficia de tratament în statele membre ale Uniunii Europene şi prin intermediul formularului european S2 (E112). Formularul este eliberat de Casa de Asigurări de Sănătate,  în condiţiile în care tratamentul respectiv se regăseşte printre serviciile medicale prevăzute în pachetul de servicii de bază, neputându-se acorda în intervalul de timp necesar, în mod normal, pentru obţinerea tratamentului respectiv în România, „luându-se în considerare starea curentă de sănătate a persoanei solicitante, cât şi evoluţia probabilă a bolii”. Conform dr. Claudiu Cobuz, anul trecut, CAS Suceava a eliberat 18 formulare S2 (E112), prin care pacienţii au efectuat tratament în străinătate, aceştia adresându-se unor unităţi sanitare din Italia, Austria şi Germania. Formularele au fost acordate pentru pacienţi cu afecţiuni pediatrice, ortopedice, dermatologice şi oncologice, serviciile medicale fiind, orientativ, de peste 75.000 euro. Datele sunt prezentate cu ocazia marcării anuale a Zilei mondiale a sănătăţii, în anul 2019 tema fiind „Acoperire universală de sănătate: (pentru) toată lumea, (de) peste tot”.