25 aprilie 2019


Cu toate că ordinul a fost dat,
 Lucrările de reabilitare termică a sediului Primăriei încep după Sărbătorile pascale
·        „După Paşti vom porni toate motoarele şi se va începe din parte din spate, după care se va interveni în faţă, la partea de cortină”,  a declarat primarul Ion Lungu. 
·        Contractul a fost parafat după trei încercări de desemnarea a firmei constructoare, necesară fiind chiar şi o creştere a valorii investiţiei.        
Ion Lungu, primarul municipiului Suceava a dat ordinul de începere a lucrărilor de creştere a eficienţei energetice  a imobilului din Areni în care funcţionează serviciile administraţiei publice locale din capitala de judeţ. Contractul de execuţie cu Loial Impex, câştigătoarea licitaţiei, a fost semnat pe 15 aprilie, iar intervenţiile sunt, deocamdată, la stadiul de amenajarea de şantier. „Din păcate, o parte din parcarea Primăriei va fi afectată de organizarea de şantier, pentru că nu există altă soluţie. La fel, va fi deranj şi în Primărie, pentru că nu ne vom muta în altă parte, întrucât costurile ar fi foarte mari. Ne vom tot roti dintr-un birou în altul, deoarece toate  acestea vor fi afectate. După Paşti vom porni toate motoarele şi se va începe din parte din spate, după care se va interveni în faţă, la partea de cortină”,  a declarat primarul Ion Lungu. Contractul de finanțare a Proiectului „Creșterea eficienței energetice a clădirii Primăriei municipiului Suceava” din cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3, „Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon” a fost semnat după trei încercări de desemnarea a firmei constructoare şi reactualizare a valorii acestuia la 6,69 milioane de lei fără TVA. Pe 10 octombrie 2018, după o primă tentativă, Ion Lungu anunţa că la licitaţia deja ţinută nu s-a arătat interesată nicio societate, punând reticenţa pe seama complexităţii intervenţiilor, dar şi a lipsei mânii de muncă cu calificarea necesară. Procedura a fost reluată „de urgenţă” pe 31 octombrie, însă firma care a cumpărat caietul de sarcini nu a mai intrat şi în etapa finală. În fine, licitaţia a fost relansată în ianuarie 2019, interesată arătându-se societatea comercială LoIal Impex Suceava, împreună cu doi subcontractanţi, respectiv Casa Grup şi Euro Design, ambii din Suceava.
Durata de realizare este de 24 de luni, printre principalele intervenţii la clădirea administrativă din Areni numărându-se îmbunătățirea izolației termice a anvelopei clădirii; reabilitarea și modernizarea instalațiilor de preparare și transport a agentului termic; utilizarea resurselor regenerabile pentru asigurarea necesarului de energie termică pentru încălzire și prepararea apei calde de consum; montarea unei pompe de căldură; demontarea caloriferelor și înlocuirea cu ventilo-convectoare; înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incadescent cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață; înlocuirea lifturilor și a circuitelor electrice.