10 aprilie 2019


În 2019,
O sută de mii de lei în plus la fondul pentru burse şcolare
·        Totalul alocat va fi de 570.000 de lei, primarul Ion Lungu arătând că mărimea burselor va creşte, o hotărâre în acest scop fiind aşteptată de la Guvern.
·        Acum, bursa de performanţă este de 100 de lei pe lună,  cea de merit, de 80 de lei, în timp ce bursa de studiu are o valoare lunară de 60 de lei.
Primăria Suceava va acorda mai mulţi bani cu titlul de burse şcolare pentru învăţământul preuniversitar de stat.  Şeful executivului local, Ion Lungu, face cunoscut că, în 2019, faţă de 2018, la fondul pentru burse se adaugă încă 100.000 de lei, ajungându-se la un total de 570.000 de lei,  „Este mai mult decât anul trecut, fiindcă am propus să mărim fondul cu încă 100.000 de lei, până la 570.000 de lei”, reliefează Lungu. Drept urmare, înspre şcolile gimnaziale va fi îndreptată suma 191.500 de lei, iar la colegii şi licee vor ajunge 378.500 de lei. Până acum, cele mai mari solicitări au venit din partea Şcolii Gimnaziale „Miron Costin”-28.500 de lei, iar de cealaltă parte, de la Colegiul Naţional „Petru Rareş”-75.000 de lei. În şedinţa din februarie 2018, Consiliul Local a votat ca de bursa de performanţă în valoare de 100 de lei să beneficieze elevii cu rezultate deosebite la olimpiade, competiţii şcolare şi concursuri şcolare naţionale. Bursa de merit de 80 de lei pe lună este orientată înspre elevii cu rezultate bune adjudecate la acelaşi gen de activităţi, însă organizate la nivel judeţean. Bursa de studiu, de 60 de lei pe lună se acordă elevilor din familii cu venituri mici, iar de bursa de ajutor social, în aceeaşi valoare, au beneficiat elevii care se încadrează în categoriile sociale defavorizate, precum orfani, cazuri medicale, elevi din mediul rural care învaţă în altă localitate sau elevi cu situaţii materiale grele. Ion Lungu a ţinut să precizeze că şi mărimea fiecăreia dintre burse ar putea să crească, o hotărâre în acest scop fiind aşteptată de la Guvernul României. „Guvernul trebuie să stabilească, din nou, cuantumul minim, iar după aceasta, vom intra în Consiliul local, să aprobăm solicitările şcolilor, astfel încât tot mai mulţi elevi să poată beneficia de aceste burse”, a punctat Ion Lungu, ocupantul fotoliului administrativ din Areni. Legea educaţiei naţionale prevede că bursele sunt asigurate din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale de care aparţin şcolile din învăţământul preuniversitar de stat, acestea reprezentând  o categorie de cheltuieli asigurată prin finanţare complementară. Bursele se acordă în fiecare an şcolar, pe durata cursurilor, inclusiv a susţinerii evaluărilor naţionale, în funcţie de frecvenţa la ore, excepţie făcând cele de ajutor social, care pot fi date şi în perioada vacanţelor.