28 martie 2019


Taxa de parcare în subteran a fost redusă la jumătate 
·        În timp ce în Cluj  o oră de parcare este de 5 lei, iar în Bucureşti-de 10 lei, în Suceava, „în cursul zilei parcările subterane stau goale”, a declarat primarul Ion Lungu, consilierii hotărând perceperea unei taxe orare de  numai 1 leu.
·        Pe de altă parte, „în vederea stimulării parcării autovehiculelor în parcările subterane”, s-a decis ca abonamentul trimestrial să fie de 100 de lei, abonamentul semestrial-de 180 de lei, iar cel anual-de 350 de lei.
Consiliul Local Suceava a aprobat, în şedinţa ordinară a lunii martie, modificări ale Regulamentului de funcţionare a sistemului de autotaxare în parcările cu plată. Conform expunerii de motive la proiectul de hotărâre ajuns pe masa plenului deliberativului municipal, modificările survin „necesităţii stimulării parcării autovehiculelor în parcare subterană”, precum şi a păstrării străzii „Ştefan cel Mare”, „în zona Consiliului Judeţean, ca alee pietonală”. Drept urmare, în subteran taxa a fost redusă înjumătăţită. Astfel, dacă pentru parcările supraterane, taxa orară este de 2 lei pe oră, pentru cele subterane  este de 1 leu pe oră, autoxarea făcându-se prin emitere  de tichet de la sistemul de taxare echipat cu bariere. Pe de altă parte, aprobate au fost şi abonamentul trimestrial, semestrial şi cel anual pentru persoanele riverane. „Din păcate, de 1 an de zile, de când s-a terminat parcarea gratuită în subteran, conform proiectului european, am introdus taxa de 2 lei pe oră, în timp ce la Cluj, aceasta este de 5 lei, iar în Bucureşti de 10 lei. Cu toate acestea, în cursul zilei parcările subterane stau goale”, a reliefat primarul Ion Lungu. Conform hotărârii aleşilor locali suceveni, în parcările subterane, abonamentul trimestrial este de 100 de lei, de luni până vineri, între orele 16.00-8.00, precum şi pe toată durata zilelor de sâmbătă şi duminică. În aceleaşi condiţii, abonamentul semestrial este de 180 de lei, iar cel anual-de 350 de lei. Exceptate de la plata taxei de parcare sunt autoturismele instituţiilor publice, prin afişarea, în loc vizibil, a unui element de identificare specific instituţiei, eliberat de Primăria municipiului Suceava. Noile prevederi ale Regulamentului se aplică în parcările cu plată aflate de la Piaţa Centrală; Centrul Comercial „Bucovina”; Hotelul „Bucovina”; pe strada „Ştefan cel Mare”, între BNR şi Parcul Central; strada „Nicolae Bălcescu; strada Vasile Bumbac”; strada „Vasile Alecsandri”, vizavi de Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”; la Policlinica „Bethesda; pe Bulevardul „1 Mai”, în faţa Inspectoratului de Poliţie Judeţean; pe Bulevardul „George Enescu”, la „Dorna”, precum şi în parcările subterane din centrul municipiului.