27 martie 2019


Din 2005,
Rate de 36 de milioane de euro şi dobânzi de 59 de milioane de euro, plătite la creditul „Suceava-Utilităţi şi mediu” 
·        Prin Proiectul „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”, 61 de primării sucevene şi Consiliul Judeţean au luat un credit de 86,3 milioane de euro, iar acum nu mai au resurse să îl ramburseze.
·        „Situaţia este foarte gravă, pentru că 61 de primării sunt blocate şi condamnate să nu se mai dezvolte în următorii ani din cauza acestei găuri negre”, atrage atenţia Gheorghe Flutur, şeful executivului judeţean.
Creditul contractat în cadrul Proiectului „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene” continuă să pună în dificultate Consiliului Judeţean şi unităţile administrativ-teritoriale asociate. Potrivit unei informări a executivului judeţean, până la sfârşitul anului 2018 primăriile prinse în proiect au rambursat 17 rate de capital, soldul creditului fiind de 50,51 de milioane de euro. Conform aceloraşi date, în perioada 2005-2018 către creditor s-a plătit o sumă de 94,83 de milioane de euro. În acest total, 35,78 de milioane de euro reprezintă rate a câte 2,10 milioane de euro fiecare, la care se adaugă suma dobânzilor onorate, în valoare de 59,04 milioane de euro . Consiliul Judeţean Suceava administrează, în baza împuternicirilor date de 61 de unităţi administrativ-teritoriale asociate, împrumutul extern în valoare de 86,3 milioane de euro, contractat de la Deustche Bank AG Londra, transferat la Erste Group Bank Viena, în vederea  realizării obiectivelor de investiţii aferente Proiectului „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”. De menţionat este faptul că, încă din 2016, Consiliul Judeţean Suceava a făcut demersuri pentru  transferarea către Ministerul Finanţelor Publice a părţii neachitate din creditul aferent Proiectului „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”. „Având în vedere că unităţile administrativ-teritoriale nu au posibilităţi pentru plata obligaţiilor aferente creditului, s-au făcut demersurile necesare către Ministerul Finanţelor Publice, pentru preluarea la datoria publică a creditului de rambursat”, se arată în informarea CJ. În sedinţa ordinară a Consiliului Judeţean de la sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele Gheorghe Flutur a atras atenţia asupra problemelor întâmpinate de primarii în cauză, făcând apel să se „strângă  rândurile” şi să se ceară factorilor responsabili „să facă plata, pentru că, în ultimul timp, nu au dat niciun ban”. „Eu cred că trebuie să facem mai mult lobby şi să găsim soluţii de rezolvare a problemei. Situaţia este foarte gravă, pentru că 61 de primării sunt blocate şi condamnate să nu se mai dezvolte în următorii ani din cauza acestei găuri negre”, a punctat Gheorghe Flutur, şeful executivului judeţean.  De menţionat este faptul că, la finele anului 2017, Daniel Cadariu, senator PNL de Suceava, depunea un proiect de Lege privind preluarea, alcea dată, la datoria publică a sumei de 17,26 milioane de euro, parte din împrumutul extern contractat, cu garanția statului, prin Ministerul Finanțelor Publice, de către Consiliul Județean Suceava, în asociere cu  61 unități administrativ-teritoriale din județul Suceava, de la Deutsche Bank AG Londra, pentru finanțarea Programului „Utilități şi mediu la standarde europene în județul Suceava”.