20 martie 2019

Zonă nouă de agrement pe malul Sucevei, în dreptul Bazarului şi al Iulius Mall 
·        Lucrările care vor costa 3,3 milioane de euro, se vor desfăşura pe durata a  22 de luni, vizând amenajarea a unei părţi cu destinaţie sportivă, iar a celeilalte pentru promenadă şi manifestări cultural-artistice.
·        La această dată, zonele de din amonte şi aval de podul de legătură între Suceava şi Burdujeni arată dezolant, cursul de apă nefiind dragat şi sistematizat, iar pe malurile râului, pline de bălării, de obicei pasc oile. 
·        Prin proiect nu se vor putea monta dale de beton pe diguri, însă, edilul şef spune că se vor face acţiuni de curăţare, dar şi intervenţii la CN „Apele Române”, în vederea consolidării malurilor. 
O nouă zonă de agrement ar putea fi amenajată pe malul stâng al râului Suceava, Primăria municipiului Suceava încercând să obţină, în acest sens, finanţare europeană nerambrusabilă în cadrul Axei 2.4 a) „Revitalizarea spaţiilor publice urbane” a Programului Operaţional Regional POR 2014-2020. Pntru materializarea intenţiei, în şedinţa ordinară a Consiliului Local, de la finele lunii martie, pe ordinea de zi sunt incluse două proiecte de hotărâre privind semnarea, pentru o perioadă de 10 ani, a unui acord de parteneriat între municipiul Suceava şi Compania Naţională „Apele Române”, precum şi de aprobare a indicatorilor tehnico-economici ai investiţiei. „Suceava este unul dintre puţinele oraşe care are un râu în mijlocul său şi care nu este valorificat. Istoric, au exista două oraşe, Burdujeni şi Suceava, iar acest râu a fost graniţa. Astăzi lucrurile s-au schimbat, este o zonă comercială acolo şi, încet, încet, toate construcţiile se apropie, de o parte şi de cealaltă, de malului apei ” a reliefat ocupantul fotoliului administrativ din Areni.
Potrivit primarului Lungu, amenajările vizează o suprafaţă 15,5 de hectare, pe lungime de circa 1 km, în albia minoră a râului Suceava, proiectantul fiind firma suceveană Aghemir Suceava. Conform edilului-şef, amplasamentul este împărţit în zona din amonte de pod, începând din dreptul fostei fabrici de sticlă, şi cea din aval de pod, după Iulius Mall, până la barajul anterior conductelor de subtraversare a apei către Staţia de epurare. Acestea sunt legate  deja de o cale de acces deja amenajată sub pod, prima dintre ele având destinaţie preponderent sportivă, iar a doua fiind una pentru promenadă. Întrucât în albia minoră a apelor curgătoare sunt interzise construcţiile definitive, accesul va fi posibil pe pasarele demontabile în caz de viituri, înfiinţate urmând a fi alei de „belvedere” - „un fel de faleze” din granit; alei principale cu pistă pentru biciclete şi alei secundare din piatră cubică. În „partea sportivă” sunt de prevăzute amenajările pentru gimnastică aerobică; două locuri de joacă pentru copii; două terenuri de tenis şi badminton, precum şi terenul de volei. Zona cu alei promenadă include platforma pentru evenimente cultural-artistice; bănci; coşuri de gunoi; sistemul de iluminat, sistemul de irigare, dar şi sistemul de acces gratuit la internet wirelles. Valoarea totală a lucrărilor este de aproximativ 13 milioane de lei, echivalentul a 3,3 milioane de euro, execuţia urmând a se desfăşura în 22  de luni, iar lucrările de construcţii-montaj să dureze, efectiv, 15 luni. Dacă pe 28 martie cele două proiecte de hotărâri vor trece de plenul deliberativului municipal,  cererea de finanţare va fi depusă la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est pe 29 martie. La această dată, porţiunile aflate de o parte şi de cealaltă a podului de legătură între Suceava şi Burdujeni arată dezolant, cursul de apă nefiind dragat şi sistematizat, iar pe malurile râului, pline de bălării, pasc oile.  Din păcate, prin proiect nu se vor putea monta dale de beton pe cele diguri, însă, edilul şef spune că se vor face acţiuni de curăţare, dar şi intervenţii la Compania Naţională „Apele Române”, în vederea consolidării malurilor.  „Este un proiect frumos, însă este şi o problemă pe care nu o putem rezolva pe care nu o putem rezolva, cea a consolidării digurilor, care nu este eligibilă în proiect. Speră, într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat să insistăm la Apele Române să facă consolidarea digurilor, existând o vulnerabilitate  apa vine mare”, a precizat Ion Lungu, primarul Sucevei.