20 martie 2019


Şase firme au obţinut măriri ale valorii contractelor cu Primăria Suceava, determinate de majorarea salariului minim
·        „S-a făcut inventarierea restului de lucrări de executat în anul 2019, s-au reactualizat valorile şi suntem în faza de semnare a actelor adiţionale”, a precizat edilul-şef Ion Lungu. 
·        În cauză sunt şi societăţile de reparare şi întreţinere a infrastructurii rutiere, Autotehorom, Florconstruct, SUCT şi ConBucovina, care anul acesta vor face asfaltări de 30 de milioane de lei.
Primăria municipiului Suceava a procedat la actualizarea valorii contractelor pentru 6 lucrări licitate şi aflate în curs de execuţie. Măsura fost luată ca urmare a creşterii, de la 1 ianuarie 2019, a salariului minim brut garantat în plată, majorare care se răsfrânge simţitor asupra costurilor cu manopera. Conform primarului Ion Lungu, actualizarea s-a făcut  doar „pentru restul de lucrări de executat” şi printr-un act adiţional privind includerea creşterii costului cu plata salariilor. Lungu a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, că în cauză sunt contractele pentru extinderea reţelelor de gaze naturale în Burdujeni-sat şi cartierul „Tinereţii; extindere a reţelelor de alimentare cu apă pe strada „Traian Ţăranu” din cartierul Obcini; modernizare a străzii „Lev Tolstoi” din Burdujeni-sat; reabilitare a reţelelor de transport agent termic şi punctelor termice şi, de asemenea, cel de amenajare a străzilor şi parcărilor în cartierul „Europa”. „Am actualizat manopera la un număr de 6 contracte, conform Ordonanţei nr. 114”. Am avut discuţii, după care s-a făcut inventarierea restului de lucrări de executat în anul 2019, s-au reactualizat valorile şi suntem în faza de semnare a actelor adiţionale”, a punctat şeful administrativului municipal sucevean. În cauză sunt şi firmele care au adjudecat serviciul de reparare şi întreţinere a infrastructurii rutiere, respectiv Autotehorom, Florconstruct, SUCT şi ConBucovina, iar potrivit primarului, acestea au început lucrările de reabilitare de pe strada „Curtea Domnească”, demarate la finele anului 2018, precum şi cele de pe străzile „Eroilor”, „Dragoş Vodă”, „Biruinţei”, „Viitorului”, „Luceafărului” şi „Grigore Ureche”.  „În fiecare săptămână, vom face comandamente cu aceste firme, în aşa fel încât să ţinem din scurt lucrările de asfaltare şi să recuperăm ce nu s-a făcut anul trecut. Este un lucru bun că sunt 4 firme, că nu avem datorii la ele şi sperăm să aibă şi forţa de muncă necesară. De asemenea, avem şi un buget disponibil de 30 de milioane de lei, ceea ce înseamnă toate premisele necesare pentru a asfalta foarte mult şi a face lucrări de calitate”, a explicat Ion Lungu, primarul Sucevei.