06 martie 2019

Ca urmare a creşterii salariului minim,
Zece firme constructoare cer majorarea valorii contractelor cu Primăria
·        Includerea în valoarea finală a scumpirii manoperei se va face prin acte adiţionale,  actualizarea vizând doar „restul lucrărilor de executat”.
·        Vrem să ne mişcăm repede pentru că deja am avut discuţii cu agenţi economici care lucrează cu Primăria, în mod special, cu cei patru de la străzi, care vor să se apuce de asfaltat”, a conchis Ion Lungu, primarul Sucevei.
Reprezentanţii autorităţilor publice locale din municipiul Suceava s-au întâlnit, ieri, cu cei ai firmelor contractante, discuţiile purtate vizând reactualizarea valorii lucrărilor licitate şi aflate în curs de derulare în reşedinţa de judeţ. Demersul survine creşterii, începând cu 1 ianuarie 2019, a salariului minim brut garantat în plată de la 1.900 de lei la 2030 de lei, majorare care se răsfrânge simţitor asupra costurilor cu manopera. Edilul-şef Ion Lungu a anunţat că prin dispoziţie de primar va desemna o comisie care se va ocupa de stabilirea modului în care se vor efectuat respectivele ajustări, la întâlnirea de ieri fiind prezenţi specialişti de la compartimentele de „Achiziţii publice” şi „Patrimoniu”, precum şi de la Direcţia tehnică şi Direcţia economică ale executivului local. Potrivit şefului municipalităţii, de regulă, lucrările licitate au fost adjudecate sub valoarea indicatorilor tehnico-economici iniţiali, condiţii în care, teoretic, există o marjă disponibilă pentru includerea în valoarea finală şi a influenţei din majorarea salariului minim. În situaţiile în care această din urmă influenţă va duce la depăşirea indicatorilor tehnico-economici, ridicarea valorii lucrărilor va fi supusă obligatoriu aprobării plenului Consiliului Local. „.Legea spune foarte clar că, în primul rând, trebuie făcută o inventariere a lucrărilor rămase de executat la data de 1 ianuarie 2019”, a explicat primarul. Primăria are contracte în derulare pentru 10 asemenea investiţii, actualizarea urmând  se va face  doar „pentru restul de lucrări de executat” şi printr-un act adiţional cu referire la majorarea preţului manoperei. „Vrem să ne mişcăm repede pentru că deja am avut discuţii cu agenţi economici care lucrează cu Primăria sub diferite contracte şi, în mod special, cu cei patru de la străzi, care vor să se apuce de asfaltat”, a conchis Ion Lungu, primarul Sucevei.