05 martie 2019


Peste 300 suceveni au primit beneficii familiale de acelaşi tip în două sau mai multe state membre ale Uniunii Europene
·        În judeţ, anul trecut, în 308 de cazuri au existat suspiciuni privind primirea simultană a indemnizaţiei de creştere a copilului şi a salariului, cât 42 de situaţii de plată a respectivei indemnizaţii, dar şi a pensiei.
·        În 279 de situaţii s-ar fi acordat necuvenit venitul minim garantat, în 1.779 de cazuri s-ar fi beneficiat fraudulos de alocaţia pentru susţinerea familiei, în total, inspectorii sociali având de recuperat 4,22 de milioane de lei.  
Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Suceava a identificat o serie întreagă de beneficiari frauduloşi ai drepturilor de asistenţă socială. „În anul 2018, un accent deosebit s-a pus pe activitatea de identificare şi recuperare a debitelor constituite ca urmare a încasării de către beneficiari a unor drepturi necuvenite”, se arată într-o informare a instituţiei sucevene. Conform analizei AJPIS, pe durata anului trecut inspectorii sociali au constituit debite de aproximativ 4,22 de milioane de lei, reprezentând beneficii acordate necuvenit, în acelaşi an reuşindu-se recuperarea a puţin peste 3 milioane de lei. Beneficiarii pe nedrept au fost descoperiţi prin intersectarea bazelor de date a mai multor instituţii publice, întregul demers concretizându-se în 308 de suspiciuni privind beneficiari ai indemnizaţiei de creştere a copilului şi ai salariului, 42 de suspiciuni de beneficiari ai respectivei indemnizaţii şi a pensiei şi, de asemenea, 601 de suspiciuni referitoare la beneficiarii care ar fi primit stimulentul pentru reluarea activităţii înainte de termenul limită, dar care, efectiv, nu au realizat venituri din salarii. La acestea se adaugă 35 de cazuri de suspiciune cu beneficiari de prestaţii decedaţi, 98 cu destinatari de plăţi decedaţi şi 69 cazuri cu membri de familie beneficiari ai alocaţiei pentru susţinerea familiei şi ai venitului minim garantat decedaţi. În 279 de situaţii au existat suspiciuni asupra primirii necuvenite a venitului minim garantat, în 1.779 de cazuri suspiciunile au vizat pe beneficiarii alocaţiei pentru susţinerea familiei, alte 376 de suspiciuni privindu-i pe beneficiarii alocaţiei de stat pentru copii. Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială Suceava s-a concentrat, de asemenea, pe prevenirii fraudei prin încasarea de beneficii familiale de acelaşi tip în două sau mai multe state membre, ca şi monitorizării drepturilor stabilite pentru lucrătorii emigranţi. În consecinţă, în 2018 inspectorii AJPIS au fost constituite 318 debite în valoare de 790.856 lei. În urma demersurile întreprinse, recuperată a fost suma de 436.620 lei, care a fost acordată, cu titlul de beneficii familiale, de către instituţiile competente din alte state membre. Anul trecut, activitatea de exercitare a controlului referitor la aplicarea unitară a prevederilor regulamentelor europene, s-a materializat primirea de către AJPIS a 4.700 de formulare necesare lucrătorilor emigranţi, în vederea gestionării eficiente a schimbului de date cu instituţiile din statele membre ale UE şi monitorizării aplicării unitare a prevederilor legale în scopul stabilirii dreptului la beneficii familiale.