13 martie 2019


Modernizarea fostului cinema „Arta” şi construirea noii grădiniţe din Burdujeni-sat, ţinute pe loc din cauza lipsei bugetului
·        Avem toate etapele parcurse, respectiv cea de verificare a  eligibilităţii, tehnică şi financiară (...), însă nu putem semna contractele decât după ce se promulgă bugetul de stat şi se aprobă cel local”, a declarat primarul Ion Lungu.
·        După consultări cu ADRNE, autorităţile locale sucevene recurg, însă, la „clauza suspensivă”, care permite iniţierea licitaţiilor publice fără ca bugetul să fie aprobat.
Proiectul Centrului multifuncţional „Iţcani”, respectiv cel de amenajare a unui sediu al Primăriei în fostul cinema „Arta”, cât  şi proiectul de construire a unei grădiniţe în cartierul Burdujeni-sat, sunt ţinute pe loc din cauză că bugetul de stat a fost aprobat cu întârziere, atacat, apoi, la Curtea Constituţională, nefiind încă promulgat de către preşedintele României, Klaus Iohannis, şi  nici publicat în Monitorul Oficial. În cazul celor două investiţii procedurile află în fază avansată, de aceea, primarul Ion Lungu a avut discuţii cu responsabilii Agenţiei de Dezvoltare Nord-Est. În urma acestor demersuri, agreată a fost soluţia apelării la „clauza suspensivă”, care permite iniţierea licitaţiilor publice în lipsa bugetului aprobat. „Avem toate etapele parcurse, respectiv cea de verificare a  eligibilităţii, tehnică şi financiară. Avem OK-ul, însă nu putem semna contractele decât după ce se promulgă bugetul de stat şi se aprobă cel local. De aceea, am discutat şi la ADR Nord-Est şi vom demara prevederile de licitaţie, de achiziţie publică, pe acea clauză suspensivă, în ideea că, în două săptămâni vom aproba şi bugetul”, a evidenţiat primarul Ion Lungu. Municipiul Suceava este primul din Moldova care a depus un proiect pe Axa 4.3 „Revitalizarea comunităţilor defavorizate” a Programului Operaţional Regional POR 2014-2020, în cauză fiind Centrul multifuncţional „Arta” Iţcani.  Imobilul reabilitat va avea 1.156 de metri pătraţi, 826 de metri pătraţi la parter, iar 329 de metri pătraţi la etaj. Valoarea lucrărilor este de 5,74 de milioane de lei, Primăria contribuind cu peste 100.000 de lei. Termenul de realizare a investiţiei este de 36 de luni de la semnarea contractului de finanţare, 24 de luni fiind execuţia efectivă. În clădirea modernizată vor funcţiona servicii ale Primăriei, imobilul găzduind, în acelaşi timp, un birou al Poliţiei Locale, un cabinet medical, un centru de activităţi recreative, un centru de consiliere şi informare, un centru educaţional şi grupuri sanitare. Pe Axa 4.3 „Revitalizarea comunităţilor defavorizate” a Programului Operaţional Regional POR 2014-2020, urmărită este accesarea a 3,62 de milioane de lei pentru construirea grădiniţelor din Burdujeni-sat şi din zona centrală.