21 martie 2019

Daniel Drăgoi, şeful Sistemului de Gospodărie a Apelor ,
„Este necesară o mai bună asigurare a colectării, canalizării şi epurării apelor uzate”
·        De Ziua mondială a  apei, şcolarii şi preşcolarii din Suceava au vizitat Barajul de la Mihoveni şi Laboratorul pentru calitatea apelor, iar la sediul SGA a fost organizată o expoziţie tematică de pictură a micilor artişti. 
·        „Ne dorim să sensibilizăm utilizatorii de apă şi cetăţenii, în general, ca beneficiari ai acestei resurse, asupra necesităţii protejării apei”, a precizat directorul executiv al SGA. 
În perioada 20-21 martie, Sistemul de Gospodărire a Apei Suceava a marcat Ziua mondială a apelor, prin desfăşurarea de activităţi educative de conştientizare a importanţei pe care o are apa în viaţa oamenilor. Astfel, informează directorul executiv Daniel Drăgoi, reprezentanţii SGA au organizat, cu elevii clasei a III-a E ai Şcolii Gimnaziale „Ion Creangă” Suceava, o vizită la Barajul mobil Mihoveni, scopul fiind acela de a „prezenta tinerei generaţii activitatea pe care o efectuează lucrătorii din domeniul gospodăririi apelor”, dar şi infrastructura de alimentare cu apă a municipiului Suceava. Cu acelaşi prilej, preşcolari ai Grădiniţei cu Program Normal „Maria Montessori” din Suceava, ce ai Grădiniţei cu Program Prelungit “Gulliver”, cât şi elevii clasei pregătitoare ai Şcolii Gimnaziale „Ion Creangă” Suceava au vizitat Laboratorul de calitate a apei din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor, asistând la analize fizico-chimice demonstrative pe probe de apă, „pentru a se evidenţia rolul apei de calitate pentru sănătatea mediului înconjurător”. Totodată, cunoştinţele pe care şcolarii şi preşcolarii le au despre apă au fost transpuse prin pictură, iar lucrările au fost expuse la sediul SGA Suceava. „Prin aportul nostru ne dorim să sensibilizăm utilizatorii de apă şi cetăţenii, în general, ca beneficiari ai acestei resurse, asupra necesităţii protejării ei”, a subliniat Daniel Drăgoi, director executiv al Sistemului de Gospodărire a Apelor.  Ziua de 22 martie a fost declarată „Ziua mondială a apei” în anul 1992, cu ocazia Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Mediu şi Dezvoltare de la Rio de Janeiro. Tema pentru anul 2019 este „Apă pentru toţi. Nu lăsăm pe nimeni în urmă”, aceasta propunându-şi să atragă atenţia asupra faptului că, în prezent, miliarde de oameni nu au acces la apă potabilă sigură în case, şcoli sau la locul de muncă, luptându-se să supravieţuiască şi să facă faţă nevoilor zilnice. „Societatea modernă în care trăim este datoare să se mobilizeze pentru a face faţă numeroaselor provocări, dintre care cele mai serioase privesc calitatea şi cantitatea resurselor de apă. De asemenea, în vederea protejării apei şi a sănătăţii publice, este necesară mai buna asigurare a colectării, canalizării şi epurării apelor uzate provenite din aglomerările umane”, a mai subliniat Daniel Drăgoi.