15 martie 2019

În 2018,
Adăugați o legendă
Punctele de lucru sucevene ale Schweighofer şi Egger şi-au diminuat importurile şi exporturile
·        Operaţiunile de import-export de material lemnos şi produse din lemn, în şi din Ucraina, Belarus şi Federaţia Rusă, au avut un nivel „mult mai scăzut”, se arată într-o informare a Birului vamal Dorneşti.
·        Pe lângă cele menţionate, prin vama dorneşteană au trecut inclusiv sare, fasole, varză, ceapă, şerveţele de hârtie, becuri, electrocasnice, îngrăşăminte, metanol, GPL, propan şi cărbune.  
O analiză făcută de Biroul vamal Dorneşti evidenţiază că,  în 2018, faţă de 2017, s-a înregistrat o descreştere a valorii indicatorilor fizici. Astfel, în perioada analizată, numărul de declaraţii vamale prelucrate s-a diminuat de la 30.062 la 25.282, respectiv cu 4.780 de declaraţii. Totodată, reduceri importante au fost consemnate la de trenuri, vagoane, camioane şi containere controlate. Conform informării Biroului vamal Dorneşti, cauza constă în aceea că doi dintre agenţii economici din raza de competenţă a structurii specializate sucevene, adică societatea comercială Holzindustrie Schweighofer Sebeş, cu puncte de lucru în Rădăuţi şi Siret, importator şi exportator de buşteni, cherestea şi tocătură din lemn, respectiv societatea comercială Egger România Rădăuţi, producător şi exportator de PAL brute şi PAL melaminate, au derulat un număr mult mai scăzut de operaţiuni de import şi export cu material lemnos şi produse din lemn în şi din Ucraina, Belarus, Federaţia Rusă şi alte ţări extracomunitare. Pe de altă parte, remarca este faptul că această din urmă firmă, cu acţionariat austriac, deţine autorizaţie unică pentru proceduri simplificate la nivel european, iar pentru o parte dintre mărfurile exportate declaraţiile vamale de export se depun în Austria. 
„Deşi dinamica indicatorilor fizici a fost în scădere, sumele încasate la bugetul de stat au crescut cu 12,28% faţă de anul precedent”, se arată în analiza Biroului vamal Dorneşti.  Conform sursei citate, pe durata anului trecut, prin Biroul vamal de frontieră Dorneşti au fost efectuate operaţiuni cu o gamă foarte diversificată de mărfuri, cum ar fi cherestea, buşteni, PAL, tocătură din lemn, rumeguş, lemn de foc, placaj; parchet; lambriu; plăci OSB; materiale de construcţii; produse din fier şi oţel, precum tablă şi profiluri; produse alimentare, în special zahăr şi sare; fasole; varză; ceapă; orz; îngrăşăminte; metanol; vată minerală; şerveţele de hârtie; hârtie; electrocasnice; utilaje agricole; becuri; articole pentru staţii de alimentare cu carburant; produse accizabile, precum GPL, izobutan, propan, butan şi mixturi propan-butan; cărbune şi altele. În 2018, lucrătorii specializaţi ai Biroului vamal Dorneşti au întocmit 13 procese-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, depistate fiind nereguli precum sustragerea de la controlul vamal şi nedeclararea ţigaretelor; nerespectarea condiţiilor de încheiere a regimului vamal de tranzit şi nerespectarea obligaţiilor care revin comisionarilor vamali. Acestea s-au lăsat cu amenzi totale de 65.500 lei, confiscate fiind 77.200 de ţigarete, adică 3.860 de pachete din diverse mărci, valoarea acestora însumând 53.902 de lei. Nu în cele din urmă, ca urmare a activităţii de control ulterior şi instituirii de taxe antidumping şi taxe compensatorii, controlorii au întocmit 13 procese-verbale, respectiv de decizii de regularizare a situaţiei privind obligaţiile suplimentare stabilite de controlul vamal, stabilindu-se supliment de încasat în valoare de 186.780  de lei.