11 martie 2019


Atacuri ale dăunătorilor pe un sfert din suprafaţa forestieră administrată de Direcţia Silvică
·        În 2018, valoarea cheltuielilor cu lucrări de protejare a pădurilor  a ajuns la 3 milioane de lei, însemnând doar 27% din totalul estimat pentru întreg anul.
·         Suprafaţa afectată este mai mică faţă de 2017, doar pentru prevenirea şi combaterea gândacului de scoarţă intervenţii fiind având loc pe 41.729 de hectare.
În judeţul Suceava, în cursul anului 2018, dăunătorii forestieri au fost semnalaţi pe 88.680 de hectare, reprezentând 26% din suprafaţa fondului forestier administrat de Direcţia Silvică, una în scădere faţă de anul 2017, când dăunătorii şi-au făcut simţită prezenţa pe 103.160 de hectare. Potrivit unei informări a instituţiei silvice sucevene, în anul la care facem referire, pentru menţinerea unei stări normale de vegetaţie au avut loc lucrări de prevenire şi combatere a insectelor, paraziţilor vegetali şi mamiferelor rozătoare din pepiniere şi solarii pe o suprafaţă de 81,7 de hectare. „Lucrările de protecţie a pădurilor s-au efectuat pentru menţinerea unei stări fitosanitare corespunzătoare în pepiniere, solarii, culturi tinere şi arborete de foioase şi răşinoase” se precizează în analiza Direcţiei Silvice. Pe de altă parte, intervenţii în vederea prevenirii şi combaterii ipidae-lor, respectiv gândacului de scoarţă, s-au desfăşurat pe 41.729 de hectare, fiind plasate 5.414 de curse feromonale, dar şi prin  intermediul a 24.836 de arbori-cursă. Prin reţeaua de puncte de control, acţiunile de depistare a dăunătorului Lymantria monacha au vizat o suprafaţă de 263.468 de hectare, iar depistarea defoliatorilor specifici arboretelor de foioase, prin „inelări” cu clei, s-a întins pe 2003 de hectare. De asemenea, lucrările de combatere a trombarului puieţilor de răşinoase au avut în vedere 418 hectare, în timp ce prevenirea vătămărilor provocate de vânat în plantaţiile tinere de răşinoase, prin aplicare de „repelente”, au  cuprins 2.341 de hectare. La toate acestea se adaugă executarea şi întreţinerea de linii izolatoare, pe 6,5 hectare; executarea şi întreţinerea pe 10 km a şanţului de minim sanitar, dar şi executarea şi întreţinerea a 6,7 km de gard viu. Tratate au fost 30 kg de seminţe, aceleiaşi operaţiunii fiind supuşi 1.955 de mii de puieţi de Hylobius abietis, cărora li s-au aplicat insecticid împotriva roaderilor Conform Direcţiei Silvice Suceava, în 2018, valoarea cheltuielilor cu lucrări de protejare a pădurilor  a ajuns la 3 milioane de lei, însemnând doar 27% din totalul estimat pentru întreg anul.