07 martie 2019

Avântul imobiliar aduce bani frumoşi în vistieria municipiului Suceava  
·        În primele două luni din 2018, încasările la bugetul local sunt cu aproape o cincime mai mari faţă intervalul omolog din anul precedent, creşterea în dreptul impozitului pe clădiri fiind de 83,89%.   
·        „Am luat la pas toate noile cartiere şi am rămas surprins de ceea ce am văzut în zonele Aleea Dumbrăvii, Lanişte şi Tătăraşi, unde sunt construite foarte multe case”, arată primarul Ion Lungu. 
În ianuarie şi februarie 2019, la bugetul municipiului Suceava au intrat sume peste aşteptări. Cel puţin aşa se poate remarca din situaţia prezentată de primarul Ion Lngu, conform căruia    încasările din impozite şi taxe pe proprietate au cunoscut o creştere de 19,06%.  Astfel, anul acesta, în primele 2 luni, în puşculiţa comună suceveană s-au adunat circa 8,26 de milioane de lei, faţă de  doar 6,94 de milioane de lei în intervalul corespunzător din 2018. Cea mare creştere se înregistrează la impozitul pe clădiri, una de 83,89%, „Este posibil ca, anul acesta, populaţia să fi plătit mai mult în luna februarie, de aceea vom vedea ce se întâmplă şi în martie”, arată primul gospodar al urbei reşedinţă. În ceea ce priveşte impozitul pe teren, raportat la ianuarie şi februarie 2018 sporul este 15,13%, iar la taxa pe autovehicule consemnându-se un plus de 7,24%. „Sunt mulţumit cât de cât, încasările fiind mai mari faţă de anul trecut. Sperăm să rămână, de asemenea, mari, inclusiv la sfârşitul trimestrului întâi, respectiv la finele lunii martie. În condiţiile în care - aşa după cum se ştie -, taxele şi impozitele locale din municipiul Suceava nu s-au modificat, aceasta înseamnă că se colectează mai bine”, a precizat şeful executivului sucevean. Lungu pune creşterea mărimii plăţilor făcute de către contribuabilii persoane fizice, dar şi de către persoanele juridice şi pe seama dezvoltării fără precedent din domeniul imobiliarelor. Astfel, în ultimii ani în evidenţele compartimentului specializat al executivului s-au înregistrat noi proprietăţi, numărul de „roluri” fiind în creştere semnificativă.  „Am luat la pas toate noile cartiere şi am rămas surprins de ceea ce am văzut în zonele Aleea Dumbrăvii, Lanişte şi Tătăraşi, unde sunt construite foarte multe case”, o punctat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.  Se estimează intrările la bugetul Sucevei vor fi pe un trend ascendent până la sfârşitul lunii în curs, când expiră perioada anulă de acordare a bonusului legal.  Autorităţile locale acordă bonificaţii de 10% acordate contribuabililor persoane fizice şi persoane juridice care îşi onorează anticipat, până pe 31 martie, impozitul pe clădiri, impozitul pe teren şi taxa pe autoturisme. În 2018, pentru stimularea activităţii turistice nu a fost percepută taxa hotelieră, iar în vederea încurajării achiziţionării autovehiculelor electrice şi a celor hibrid, taxa pe acest gen de mijloace de transport s-a diminuat cu 95%. De scutire de impozitul clădiri sunt deţinătorii de imobile cu activităţi din domeniul social, cum ar fi centrele de plasament pentru copii şi tineri.