De pe 1 aprilie,
Inspectorii sanitari încep controalele specifice Sărbătorilor pascale
·
Verificate,
sub aspectul siguranţei alimentare, vor fi unităţile de alimentaţie publică care
organizează mese festive.
De pe 1 aprilie, Serviciul „Control în Sănătate” al Direcţiei de
Sănătate Publică Suceava declanşează, în unităţile de alimentaţie publică,
seria controalelor specifice Sărbătorilor pascale. Potrivit directorului
executiv dr. Liliana Ioana Grădinariu, cu ocazia acţiunilor tematice, în
unităţile care organizează mese festive verificate vor fi aspecte care ţin de
condiţiile de alimentare şi distribuire a apei potabile curente, rece şi calde;
colectarea şi îndepărtarea reziduurilor lichide şi solide; asigurarea circuitelor
funcţionale de recepţionare, depozitare, păstrare şi pregătire a alimentelor; funcţionarea
instalaţiilor frigorifice; dotarea cu materiale specifice întreţinerii
corespunzătoare a igienei, controlată fiind şi existenţa sistemelor de protecţie
împotriva insectelor şi a rozătoarelor. De asemenea, supuse verificării vor fi
condiţiile de amenajare, dotare şi întreţinere a anexelor social-sanitare,
respectiv a vestiarelor, cabinelor pentru duş, chiuvetelor pentru personal şi
clienţi, boxelor pentru reziduuri, dar şi condiţiile de amenajare, dotare şi
întreţinere a spaţiilor destinate păstrării echipamentului sanitar de protecţie
alimentelor, echipamentului de lucru şi a îmbrăcămintei individuale a
personalului. Conform unei informări
prezentate în şedinţa Colegiului prefectural
de ieri, în ceea ce priveşte normele generale impuse unităţilor cu
profil alimentar, controalele vor urmări modul de respectare a prevederilor
legale privind aprovizionarea cu apă potabilă curentă, rece şi caldă,
efectuarea controlului medical periodic şi absolvirea de către personal a
cursurilor de igienă. Nu în cele din urmă, acţiunile de control se vor opri şi asupra condiţiilor de
efectuare a dezinsecţiei şi deratizării, precum şi a coletării deşeurilor solide
şi evacuării ritmice a acestora.