27 martie 2019

„Zero pe linie”, oraşelor mari, pentru echilibrarea bugetelor locale
·         „În Suceava avem, totuşi, o situaţie cât de cât satisfăcătoare, întrucât mai sunt şi acele posibilităţi de finanţare din credit, dar există şi localităţi disperate”, susţine primarul Ion Lungu.
·        Formula fondurilor pentru echilibrare ar favoriza comunităţile mici, în special comunele, reşedinţa de judeţ urmând să nu primească mare lucru nici la repartizarea făcută direct prin votul aleşilor judeţeni.     
Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, este dezamăgit de modul în care, în şedinţa Consiliului Judeţean, s-au repartizat, conform unei noi formule, fondurile prevăzute de la „centru” pentru echilibrarea bugetelor locale. Şeful administrativului din reşedinţa de judeţ este de părere că formula cu pricina avantajează comunităţile mici, iar drept urmare, pe această cale Suceava nu s-a ales cu vreun ban. „La oraşele mari şi municipiul Suceava s-a dat zero pe linie. Am spus-o şi altă dată, şi nu aş vrea să mă plâng, însă, în acest an, oraşelor mari li s-au luat bani, nu li s-au dat. Sigur, formula de calcul a avantajat mai mult, comunităţile mai mici, în special comunele. Nu comentez, dar era bine să se dea şi la oraşele mari. În Suceava avem, totuşi, o situaţie cât de cât satisfăcătoare, întrucât sunt şi acele posibilităţi de finanţare din credit, dar există şi localităţi disperate”, a reliefat ocupantul fotoliului administrativ din Areni. Pe de altă parte, edilul-şef nu se bazează nici pe suma de care urbea reşedinţă ar avea parte în urma distribuirii cotei lăsată înspre repartizare deliberativului judeţean, potrivit  aceloraşi prevederi legale. „Nu îmi fac iluzii că din cele 27 de milioane de lei pe care le împarte direct Consiliul Judeţean o să primim foarte mulţi bani. Dacă suma se împarte la 114 localităţi, revine, în medie, câte 200.000 de lei, fiecăreia, iar la mărimea bugetul municipiului Suceava aceasta nu înseamnă mare lucru”, a explicat edilul-şef. Potrivit lui Lungu, deşi s-a dorit şi căutat scurtarea unor etape intermediare, proiectul bugetului municipiului Suceava pentru anul 2019 nu va putea intra în dezbateri mai devreme de 4 aprilie. „Rămâne ca aprobarea bugetului municipiului să se facă pe data de 4 aprilie. Noi aşteptam o ordonanţă de urgenţă care să modifice acea perioadă obligatorie de dezbateri publice de 15 zile, conform legii. În caz contrar, exista riscul contestării şi de anulare a aprobării bugetului, pe motiv de procedură necorespunzătoare”, a conchis Ion Lungu, primarul Sucevei.