11 martie 2019


Prestaţii medicale de 13,42 de milioane de lei pentru pacienţii suceveni trataţi în UE  
·        Acestea reprezintă 7,32% din totalul serviciilor medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, cele mai multe prestaţii fiind acordate în Austria, Franţa, Germania, Spania şi Italia.
·        În anul trecut,  CAS Suceava a eliberat 7.380 de carduri europene, număr mai mare comparativ cu cel din anul 2017, când s-au dat 6.588 de carduri europene.
Casa de Asigurări de Sănătate Suceava a eliberat, în anul 2018, la solicitarea asiguraţilor sau a instituţiilor competente din ţările Uniunii Europene, 1.478 formulare europene, precum şi 18 formulare E 112 (S2), prin care pacienţii au beneficiat de tratamente în străinătate. Preşedintele-director general Cristi Bleorţu, informează că aceştia din urmă s-au adresat unor unităţi sanitare din Italia, Austria şi Germania, formularele fiind acordate pentru pacienţi cu afecţiuni pediatrice, ortopedice, dermatologice şi oncologice. Astfel, în cazul decontării serviciilor medicale obţinute în statele UE de către asiguraţii români beneficiari de card european, de  certificat provizoriu de înlocuire a acestuia sau de formulare europene E 106, E 121 şi E 112, pe durata anului trecut, CAS Suceava a făcut plăţi pentru 2.032 solicitări. „Suma decontată de CAS Suceava pentru serviciile medicale de care au beneficiat asiguraţii români în statele UE, cele mai multe în Austria, Franţa, Germania, Spania şi Italia, conform acestor solicitări, a fost de aproximativ 13,42 de milioane de lei”, a precizat Cristi Bleorţu, şeful CAS Suceava. Procedura are loc în baza Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, iar conform acesteia, de la 1 ianuarie 2007 persoanele asigurate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România au dreptul - atunci când se deplasează pentru şedere temporară într-un stat membru al Uniunii Europene - la cardul european de asigurări sociale de sănătate. În anul 2018,  Casa de Asigurări de Sănătate Suceava a eliberat 7.380 de carduri europene, număr mai mare comparativ cu cel din anul 2017, când s-au dat 6.588 de carduri europene.