18 ianuarie 2019

La Primăria Suceava,
Salarii mărite, dar şi proiecte europene care să le justifice
·        „Salariaţii din Primărie trebuie să fie conştienţi că au salarii bune şi să muncească 8 ore pe zi, efectiv, în interesul cetăţenilor municipiului Suceava”, a declarat primarul Ion Lungu.
·        Potrivit edilului-şef, Suceava nu stă în 3,44 de milioane de lei, cu cât creşte fondul de salarii, însă există şi primării mici, care vor face reduceri doar pentru a putea plăti noua indemnizaţie de hrană obligatorie.  
Consiliul Local Suceava a aprobat ieri, în şedinţă extraordinară, creşterea cu 9,5 % a salariilor funcţionarilor şi personalului contractual din Primărie. Hotărârea aleşilor municipali suceveni survine majorării, începând cu 1 ianuarie 2019, a salariului minim brut pe economie de la 1.900 de lei la 2.080. Ion Lungu şeful executivului le-a spus consilierilor că, în condiţiile existenţei şi a unor posturi vacante neocupate, fondul de salarii va fi unul mai mare cu 3,44 de milioane de lei, incluzând şi contravaloarea noilor tichete pentru hrană, în valoare brută de 360 de lei pe lună. „Chiar dacă această proporţie a corecţiilor în cascadă însemnă, la prima vedere, 9,5%, având în vedere că Primăria municipiului Suceava are în continuare 81 de posturi vacante, creşterea noastră, cu tot cu indemnizaţia de hrană, va fi,  la fondul de  salarii, una în jur de 7%”, a spus Lungu. Şeful municipalităţii susţine că luat legătura cu primari din ţară, concluzionând că în marile oraşe s-a întâmplat la fel ca în Suceava. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre primăriile din localităţile mici, care nu au posibilităţi, şi unde se încearcă alte variante, inclusiv de reducere a salariilor, „întrucât indemnizaţia pentru hrană este obligatorie”. În ceea ce priveşte Suceava, edilul-şef spune că s-a întâlnit cu membrii comisiei de negociere, punând în vedere că „salariaţii din Primărie trebuie să fie conştienţi că au salarii bune şi să muncească 8 ore pe zi, efectiv, în interesul cetăţenilor municipiului Suceava”. „Am avut o discuţie cu salariaţii din Primărie, iar unde-i lege nu-i tocmeală. Sigur, aceste niveluri sunt date prin lege, şi sunt salarii foarte bune în Primărie. Ceea ce trebuie să facem noi este să întocmim proiecte europene cât mai multe, dar şi proiecte de dezvoltare pe alte structuri de finanţare, astfel încât să acoperim aceşti bani de salarii, să-i atragem prin alte surse”, a precizat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.