13 ianuarie 2019



Anul 2019 aduce
Limite la folosirea muncii cu “ziua”
·        Dacă activitatea depusă de zilier necesită o perioadă mai mare de 25 de zile calendaristice, este obligatoriu ca acesta din urmă să presteze în baza de contract de muncă pe perioadă determinată.
·        Zilerii nu vor mai putea fi folosiţi în exploatările forestiere, spectacole, producţii cinematografice şi audiovizuale, publicitate, activităţi culturale, manipulări de mărfuri, cât şi la întreţinere sau curăţenie.
Schimbări importante au intervenit, încă de la începutul anului 2019, în legislaţia care reglementează munca zilierilor.  Aceasta după ce, în Monitorul Oficial nr. 1116 din 29 decembrie 2018 a fost publicată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 114 prin care s-au adus modificări şi completări la Legea nr. 52 din 2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri. Astfel, după cum informează Romeo Butnariu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, într-un an calendaristic, o persoană nu poate presta activităţi în regim zilier mai mult de 120 de zile, indiferent de numărul de beneficiari ai muncii acestuia. Excepţie fac zilierii care desfăşoară activităţi în domeniul creşterii animalelor în sistem extensiv prin păşunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, activităţi sezoniere în cadrul grădinilor botanice aflate în subordinea universităţilor acreditate, precum şi în domeniul viticol, pentru care perioada poate fi de 180 de zile. Legea din 2011 stipula că durata minimă de muncă este de cel puţin o zi, adică de 8 ore de activitate, respectiv de 6 ore, în cazul minorilor.
·        Zilierul care nu respectă perioada maximă de lucru va fi amendat cu până la 2.000 lei.
Pe de altă parte, un beneficiar nu poate utiliză o persoana mai mult de 25 de zile calendaristice, în mod continuu, în activităţile de tip zilier. Dacă activitatea depusă de zilier necesită o perioadă mai mare de 25 de zile calendaristice, este obligatoriu ca acesta din urmă să muncească în baza de contract de muncă pe perioadă determinată. Anterior, perioada maximă de prestare a muncii către acelaşi beneficiar, aceasta era de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic. Noile prevederi aplicabile începând cu anul 2019 introduc şi sancţiuni, nerespectarea de către zilier a perioadelor maxime de lucru fiind amendate cu sume variind între 500 de lei şi 2.000 lei. În cazul aplicării unei contravenţii, sancţionatul poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării procesului verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii, agentul constatator menţionând această posibilitate în respectivul proces verbal. Conform modificărilor aduse de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 114 din decembrie 2018,  munca necalificată cu caracter ocazional se poate presta în următoarele domenii care sunt prevăzute în „Clasificarea activităţilor din economia naţională”, actualizată: agricultură, vânătoare şi servicii anexe; silvicultură, cu excepţia exploatări forestiere; pescuit şi acvacultură. Din informaţiile pe care le avem, iniţial, Legea nr. 52 din 2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri prevedea că domeniile în care se pot presta activităţi care au caracter ocazional sunt agricultura, vânătoarea şi pescuitul, silvicultura, exploatările forestiere, piscicultura şi acvacultura, pomicultura şi viticultura, apicultura, zootehnia, spectacolele, producţiile cinematografice şi audiovizuale, publicitatea, activităţile care au caracter cultural, manipulările de mărfuri, serele şi spaţiile verzi, săpăturile arheologice, precum şi în activităţi de întreţinere şi de curăţenie. Vârsta minimă a persoanelor care pot desfăşura activităţi cu caracter ocazional trebuie să fie de minim 16 ani. Conform Legii nr.  52 din 2011, agenţii economici care folosesc munca zilierilor au obligaţia să achiziţioneze registre pe care să le completeze, în ordine cronologică, cu toţi zilierii cu care au raporturi de muncă. Registrul de evidenţă a zilierilor este un registru cu regim special care se tipăreşte de Imprimeria Naţională, iar distribuirea se face, la cerere şi contra cost, de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava.