13 ianuarie 2019

Aproape 50.000 de lei, valoare amenzilor date inspectorii sanitari veterinari după controalele din perioada Sărbătorilor de iarnă   
·        Aceştia au avut 347 de descinderi, depistate fiind abateri de la normele de igienă referitoare la manipularea produselor alimentare, depozitarea neconformă, funcţionarea fără documente de înregistrare, transportul şi comercializarea fără acte a animalelor vii.
·        Pe linia prevenirii pestei porcine africane,  în trafic au oprite, împreună cu lucrătorii IPJ, 34 de mijloace auto, în judeţ fiind descoperite în evoluţie două focare de trichineloză la mistreţ şi unul la urs. 
Măsuri specifice a dispus Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţă Alimentară Suceava, în perioada Sărbătorilor de iarnă, în care, în mod tradiţional comercializarea şi consumul unor cantităţi de alimente de origine animală creşte considerabil. Începând de pe 30 noiembrie 2018 şi până pe 7 ianuarie 2019, s-au intensificat controalele sanitare veterinare pentru verificarea respectării condiţiilor de igienă, a condiţiilor în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea de porc destinată consumului uman şi alte produse de origine animală. Totodată, s-au înmulţit şi acţiunile întreprinse în scopul prevenirii răspândirii pestei porcine africane. Dr. Dănuţ Corneanu, director executiv al DSVSA, informează că, pe linie de siguranţă alimentară, controlate au fost 347 de unităţi autorizate şi înregistrate sanitar veterinar,  dintre care 139 de restaurante, pensiuni turistice, baruri, patiserii, laboratoare de cofetărie şi fast food-uri; 102 de magazine alimentare; 20 de hypermaketuri şi supermarketuri; 14unităţi de procesare a cărnii, carmangerii şi măcelării; 13 pieţe agroalimentare, târguri şi oboare; 11 brutării; 5 depozite alimentare; 4 unităţi de prelucrare a laptelui şi două abatoare. Pe linia prevenirii pestei porcine africane, lucrătorii DSVSA, în echipe mixte cu cei ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean,  au oprit în trafic şi au verificat 34 de mijloace auto. Descinderile inspectorilor de muncă au dus la depistarea mai multor deficienţe, printre care abateri de la normele de igienă referitoare la manipularea produselor alimentare de origine alimentară; depozitarea neconformă; funcţionarea unităţilor fără documente de înregistrare sanitară veterinară; transportul şi comercializarea animalelor vii fără documente sanitare veterinare. În baza legislaţiei sanitare veterinare în vigoare, neregulile constatate au fost sancţionate cu 19 amenzi în valoare totală de 47.800 de lei, dar şi cu 36 de avertismente. Potrivit dr. Dănuţ Corneanu, director executiv al DSVSA, în perioada amintită, în evoluţie, în judeţul Suceava, erau un focar de bruceloză, cu 3 animale afectate, precum şi 3 focare de trichineloză, cu 3 animale afectate, adică 2 mistreţi şi un urs.