18 ianuarie 2019

Ion Lungu, primarul Sucevei:
„În Moldova nu se mai poate: este nevoie de o autostradă!
·        „Mişcarea pentru Dezvoltare Moldovei” din Iaşi, constituită după Asociaţia „Moldova se Dezvoltă” din Suceava, are ca prioritate comună construirea Autostrăzii A8. 
·        „Cu cât vom fi mai mulţi care vor vorbi despre această autostradă, cu atât mai mult vom sensibiliza autorităţile guvernamentale”, susţine Ion Lungu.  
Membrii Asociaţiei „Moldova se Dezvoltă” (AMD) se întâlnesc, pe 23 ianuarie, la Primăria municipiul Iaşi. Ion Lngu, primarul municipiului Suceava, iniţiatorul şi membru fondator al Asociaţiei, alături de alţi 6 edili-şefi, spune că proiectul de statut al AMD va fi definitivat în cel mai scurt timp, după care acesta va fi înregistrată din punct de vedere juridic. Până atunci, chiar dacă structura rămâne deschisă, nu se vor mai coopta noi membri. În schimb, se vor căuta oportunităţi şi se vor pregăti proiecte pentru atragerea în comun, pe terme, scurt sau mediu, de finanţări nerambursabile europene. „Deja lucrăm la un draft de statut, pe care îl vom aproba în Consiliul Local, şi pe care îl vom transmite şi celorlalte localităţi care vor să adere la Asociaţie, în primul rând celor 7 care au semnat în acest sens. Nu ascund faptul că - fără să nominalizez - mai sunt şi alte oraşe care au trimis scrisori şi s-au adresat că vor să adere la Asociaţia noastră. Din punctul meu de vedere, deocamdată nu se pune problema să mai curtăm şi alte oraşe. Vream să facem funcţională Asociaţia, să o înregistrăm juridic, după care nu am nimic împotrivă să vină şi alte oraşe alături de noi. Sunt convins că vom găsi oportunităţi de finanţare şi trebuie să pregătim cât mai multe proiecte, atât pe Asociaţia Moldova se Dezvoltă, cât şi pe Zona Metropolitană Suceava, în cadrul căreia avem începute nişte proiecte. Sper să găsim diverse oportunităţi şi, de ce nu?, chiar pe viitorul exerciţiu financiar al Uniunii Europene”, a explicat şeful executivului sucevean. Reamintim că acordul-cadru pentru înfiinţarea Asociaţiei „Moldova se Dezvoltă” a fost semnat pe 17 decembrie 2018, la Suceava, primarii din Suceava, Iaşi, Piatra Neamţ, Roman, Botoşani, Câmplung Moldovenesc şi Vatra Dornei. Întrebat ce părere are despre noua asociaţie civică „Mişcarea pentru Dezvoltare Moldovei”, constituită la Iaşi şi care ar urma să aibă filiale în 8 judeţe moldovene, Lungu a spus că aceasta „nu deranjează”. „Sigur, toată lumea are ca prioritate Autostrada A8. Şi noi avem ca prioritate Autostrada A8. Eu zic că, cu cât suntem mai mulţi care cer această autostradă, este un lucru bun. Au cerut-o parlamentarii, s-a votat în Parlament, dar nu are finanţare. Iată că am cerut-o şi noi prin această asociaţie a noastră. Au cerut-o şi cei de la Iaşi, prin asociaţiile lor. Deci, cu cât vom fi mai mulţi care vor vorbi despre această autostradă, cu atât mai mult vom sensibiliza autorităţile guvernamentale, opinia publică, despre faptul că, într-adevăr, în Moldova, nu se mai poate: este nevoie de o autostradă!”, a punctat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.