08 ianuarie 2019


Vasile Mocanu, şeful OJCPI Suceava:
„Din 2020, toate subvenţiile APIA nu vor fi date decât pentru suprafeţe înregistrate în cadastrul sistematic”
·        Cincisprezece unităţi administrativ-teritoriale din zona de munte a judeţului Suceava încă nu şi-au găsit firma autorizată prestatoare de servicii cadastrale, printre acestea numărându-se Izvoarele Sucevei, Straja, Breaza, Crucea şi Broşteni, în care „care este mai dificil de lucrat”.
Trei componente sunt esenţiale în aplicarea Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF), respectiv firma autorizată, care realizează lucrarea efectivă, comisiile din primării şi Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Cel puţin  aşa susţine Vasile Mocanu, şeful  OJCPI Suceava, arătând că există vârfuri ale acestui „triunghi echilateral” care nu îşi duc la capăt atribuţiile aşa cum trebuie. „Există unii primari sau reprezentanţi ai acestora care nu înţeleg încă rolul acestei lucrări în clarificarea situaţiilor care, de multe ori, sunt întortocheate din cauza multora etape succesive prin care cetăţenilor li s-au redat proprietăţile. Şi, atunci, avem situaţii în care oamenii se implică, dar primarii amână. Dar întâlnim şi cazuri în care primarii sunt destoinici, harnici, şi vor să facă, însă nu pot, deoarece cetăţenii nu aduc actele”, reliefează Vasile Mocanu.
Şeful OCPI Suceava iterează că Legea cadastrului a suferit îmbunătăţiri, în aşa fel încât unele piedici au fost îndepărtate, în cest sens fiind dată ca exemplu noua facilitate a „înscrierii posesiei”. Este vorba, în principal, despre cazul „tranzacţionării cu acte de mână” a terenurilor.  „Dacă pe un teren un posesor nu are acte, acesta poate să înscrie posesia în baza documentaţiei făcute prin intermediul primăriei, cu extras din registrul agricol, cu adeverinţă care arată perioada de posesie, cât şi cu planul cu vecinătăţile. Astfel se poate înscrie această posesie, urmând ca, după 3 ani, posesorul să devină proprietar. Această posbilitate a eliminat un factor de întârziere a lucrărilor de cadastrare”, subliniază Vasile Mocanu. Directorul executiv al OJCPI precizează că, după cel menţionate, urmează perioada de 60 de zile în care deţinătorii verifică „ceea ce se va înscrie în Cadastru”, inclusiv intervalul de contestare a datelor, după care vine deschiderea cărţilor funciare pe proprietar sau posesor. Ulterior, notarii publici vor realiza gratuit, pentru cetăţeni, succesiunile şi aducerea în cărţile funciare, la rubrica „proprietar sau posesor” a noilor proprietari sau posesori. În judeţul Suceava, din totalul de 114 de unităţi administrativ-teritoriale, 15 dintre ele, deşi au încheiat contracte de finanţare, încă nu şi-au găsit, prin procedură de achiziţie publică, firma autorizată prestatoare de servicii. Este vorba, în general, despre primăriile din zona de munte, începând cu Izvoarele Sucevei, Straja, Breaza şi până la Crucea şi Broşteni, în care „care este mai dificil de lucrat”. Şeful OJCPI mai avertizează că „se pare că, din 2020, toate subvenţiile APIA nu vor mai fi date decât pe suprafeţe înregistrate în cadastrul sistematic”. „Există unele comune fruntaşe care, în mod sigur în 2020 - deci în următori 2 ani care au mai rămas -, vor reuşi să-şi înregistreze întregul extravilanul, urmând să intre cu măsurătorile şi să acopere şi intravilanul. Astfel, nu vor mai fi create probleme cetăţenilor”, evidenţiază Vasile Mocanu, director executiv al Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.