04 ianuarie 2019


Sucevenii îşi pot plăti dările începând chiar din Ziua Sfântului Ioan Botezătorul  
·        Valabile sunt bonificaţiile de 10% pentru contribuabilii care îşi onorează anticipat şi integral, până pe 31 martie, impozitul pe clădiri, impozitul pe teren şi taxa pe autoturisme.
·        Taxele şi impozitele locale aplicabile în municipiul Suceava pentru anul 2019 nu au fost mărite, deoarece, în urmă cu 1 an, acestea au suferit o majorare cu circa o cincime.
Locuitorii municipiului Suceava îşi pot face datoria de contribuabili începând de luni, 7 februarie 2019, ziua în care este prăznuit Sfântul Ioan Botezătorul. Anunţul este făcut de către primarul Ion Lungu, care a precizat că, după liberele de Sărbători, au fost nevoie de un interval de timp pentru actualizare a programelor informatice ale compartimentelor specializate ale executivului. Înainte de sfârşitul anului 2018, Consiliului Local al municipiului reşedinţă  au aprobat o hotărâre privind taxele şi impozitele pentru anul 2019,            nivelul acestora fiind păstrat neschimbat. Măsura a fost considerată una necesară, după ce,  cu un an în urmă, taxele dările aplicabile în municipiul Suceava pentru anul 2018 au fost majorate în mod vizibil. Aceasta după ce respectivele obligaţii rămăseseră relativ constante pe durata unui deceniu, „cu excepţia cazurilor în care a intervenit Guvernul”. Creşterea a fost justificată prin constrângerile impuse de diminuarea impozitului pe venit de la 16% la 10%, demersul fiind de natură să micşoreze volumul veniturilor la bugetul municipal sucevean. Mărirea  dărilor locale a avut rolul de a compensa măcar o parte din această pierdere, media creşterii impozitelor şi taxelor locale fiind, atunci, de aproximativ 20%. Pentru locuinţe, cota aplicată valorii de impozitare a săltat de la 0,08% la 0,1%, din 2018 pentru o garsonieră impozitul mediu fiind cu 20 de lei mai mare, iar în cazul unui apartament cu 4 camere plătindu-se cu 50 de lei mai mult. Pentru persoanele juridice cota aplicată valorii de impozitare a crescut de la 1,5% la 1,8%, iar în apartamentele în care se desfăşoară activităţi economice, precum birouri notariale, birouri de avocaţi, cabinete medicale etc majorarea cotei aplicată valorii a fost una de la 0,2% la 0,5%. Autorităţile locale păstrează bonificaţiile de 10% acordate contribuabililor persoane fizice şi persoane juridice care îşi onorează anticipat şi integral, până pe 31 martie, impozitul pe clădiri, impozitul pe teren şi taxa pe autoturisme. S-a hotărât, de asemenea, ca în 2018, pentru stimularea activităţii turistice să nu fie percepută taxa hotelieră, iar în vederea încurajării achiziţionării autovehiculelor electrice şi a celor hibrid, taxa pe acest gen de mijloace de transport să fie redusă cu 95%.