Judeţul Suceava este exportator net de carne şi
produse din carne
·
În 2018, la export au fost livrate 2.710 de tone de carne şi 702 de tone de
produse din carne, în timp ce în judeţ au intrat circa 297 de tone de carne şi
87 de tone de produse din carne.
·
Anul trecut, pe pieţele judeţeană, naţională şi externă au ajuns 123.982 de
tone de carne, în creştere cu aproximativ 105.041 de tone faţă de 2017,
diferenţă explicată prin „creşterea consumului”.
În anul 2018, în abatoarele din judeţul Suceava au fost sacrificate 228.192
de animale, cu 28.236 mai multe cu faţă de anul 2017, când în unităţile
specializate, la tăiere au ajuns 199.959 de animale, se arată într-o informare a Direcţiei Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţă Alimentară. Conform Analizei DSVSA, pe durata anului trecut au
fost supuse sacrificării 36.333 de bovine, 123.459 de porcine, 61.090 de ovine
şi 7.310 de cabaline. Astfel, pe piaţă a ajuns o cantitate de circa 123.982 de tone
de carne, în creştere cu aproximativ 105.041 de tone faţă de anul precedent. Conform
DSVSA, în 2018 producţia de carne din judeţul Suceava a crescut cu 31.317 tone
de carne de vită, 569 de tone de carne de oi şi miei şi 24.349 de tone de carne
de cal. În acelaşi timp, la carnea de porc s-a înregistrat o creştere de 73.129
de tone. „Diferenţa în plus poate fi explicată prin creşterea consumului de
carne comercializată atât pe piaţa internă, cât şi pe piaţa externă”, se
arată in informarea DSVSA. În ceea ce priveşte exportul către ţările membre ale
Uniunii Europene, cât şi înspre alte ţări, în 2018 DSVSA a emis 1.969 de
certificate sanitare veterinare. Astfel, exportate din judeţul Suceava au fost
aproximativ 2.710 de tone de carne, 702 de tone de produse din carne, 1.413 de
tone de produse lactate, precum şi încă circa 4.089 de tone de subproduse. Respectivele
produse au mers în Italia, Olanda, Belgia, Germania, Anglia, Cipru, Franţa,
Spania, Grecia, Irlanda, Bulgaria Serbia, Moldova, Arabia Saudită, Cehia,
Siria, Suedia, Ucraina. Polonia şi Austria. De cealaltă parte, pentru importuri
s-au emis 320 de certificate în judeţul Suceava intrând circa 297 de tone de
carne, 87 de tone de produse din carne, 8.753 de tone de lapte şi 27 de tone de
produse lactate. Aceste importuri de produse alimentare au provenit din ţări
precum Ungaria, Cehia, Olanda, Belgia, Polonia, Italia, Spania şi Croaţia. Pe de altă parte, de menţionat este faptul
că, în 2018, în judeţul Suceava, efectivul de animale domestice care au putea
fi sacrificate pentru consum era, conform DSVSA, de 115.290 bovine; 235.929 de
ovine; 18.502 de porcine; 10.755 de cabaline; 15.770 de caprine, 8.475 de iepuri
şi 391.343 de păsări.