28 ianuarie 2019

Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Suceava, primul loc pe ţară la amenzi pentru activităţile comerciale ilicite
·        Serviciul de profil al IPJ ocupă locul al treilea la dosare penale trimise în judecată, în timp ce la rechizitoriile întocmite de către unităţile de parchet Suceava se află pe prima poziţie.
·        În 2018, prejudiciul recuperat în cauzele penale a fost de aproximativ 13 milioane de lei, unul în creştere cu  circa 8,27 de milioane de lei faţă de anul 2017.
Structurile specializate ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava se disting, la nivel naţional, prin rezultate remarcabile pe linie de combaterea a criminalităţii economico-financiare. Cel puţin aşa evidenţiază o informare a Autorităţi Teritoriale de Ordine Publică (ATOP), structură care funcţionează pe lângă Consiliul Judeţean, şi potrivit căreia, în anul 2018, lucrătorii specializaţi ai IPJ au constatat 894 de infracţiuni economico-financiare, mai multe cu 56 cazuri faţă de anul precedent. Din total, 101 sunt fapte penale de evaziune fiscală, număr în creştere cu 41 de cazuri în raport cu 2017. Alte 260 de infracţiuni privesc încălcări grave ale prevederilor Codului vamal, 17 sunt cazuri de spălare de bani, 7 de gestiune frauduloasă, 66 sunt infracţiuni de serviciu ori în legătură cu serviciul, iar la acestea adăugându-se 139 de infracţiuni de corupţie.  Conform sursei amintite, acelaşi structuri specializate ale IPJ Suceava au aplicat, în 2018, 1.929 de sancţiuni contravenţionale la Legea nr.12/1990 privind activităţile comerciale ilicite. Valoarea acestora din urmă însumează aproximativ 3,27 de milioane de lei, 1.267 de amenzi revenind Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, care „se situează pe locul I la nivel naţional”. În ceea ce priveşte soluţionarea dosarelor penale cu propunere de trimitere în judecată, este reliefat faptul că serviciul de profil din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava ocupă locul al treilea pe ţară, cu 88 de asemenea soluţii. Totodată, la capitolul rechizitorii întocmite de către unităţile de parchet, în statistica Inspectoratului General al Poliţie Române (IGPR), judeţul Suceava deţine prima poziţie. În informarea Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică se evidenţiază că, în anul 2018, prejudiciul recuperat în cauzele penale economico-financiare a fost de aproximativ 13 milioane de lei, unul în creştere cu  circa 8,27 de milioane de lei  faţă de anul 2017.