15 ianuarie 2019

Contra a circa 500.000 de euro,
Primăria ar putea cumpăra fostele garaje ale prestatorului de transport local de călători
·        Acestea au fost cumpărate de TASA, după ce, în 2005, Finanţele Publice le-au scos la licitaţie pentru recuperarea a 46 miliarde lei vechi, pe care TPS, predecesoarea TPL le avea la bugetul statului.
·        „Este o sumă apreciată drept pertinentă, nefiind un capăt de ţară”, a declarat primarul Ion Lungu, menţionând că suma avansată în urma negocierilor va fi analizată de o comisie a Consiliul Local. 
Autorităţile administraţiei publice locale sucevene intenţionează să achiziţioneze de la societatea comercială Transporturi Auto a activelor care, de-a lungul timpului, au aparţinut operatorilor de transport local în comun de călători. Ion Lungu primarul municipiul Suceava spune că imobilele în cauză sunt folosite de TPL, firma la care acţionar unic  este Consiliul Local, actualul prestator al serviciului, negocieri în vederea pregătirii tranzacţiei purtându-se de bună bucată de vreme. Lungu susţine că fostele hale şi garaje vor fi destinate transportului metropolitan, care ar putea să fie înfiinţat după sosirea la Suceava a autobuzelor electrice, mijloacele de transport folosite până acum urmând a face curse în localităţile din preajma Sucevei. „Cei de la TPL au avut o discuţie cu reprezentanţii TASA, care şi-au dat un acord asupra vânzării activelor de acolo. Ne trebuie aceste active pentru că avem un proiect pe care vrem să-l implementăm în Zona Metropolitană, când vor veni cele 60 de autobuze electrice. Este vorba despre transportul metropolitan, iar în acest sens avem nevoie de această Bază. Cred că va fi şi o măsură de eradicare a pirateriei cu maxi-taxi din localităţile vecine”, a precizat primarul Ion Lungu. Reamintim că, în 2005, Atlassib Sibiu, prin TASA Suceava, câştiga licitaţia organizată de Direcţia Generală a Finanţelor Publice pentru vânzarea activelor TPS, al cărui actual continuator este TPL. La mezat au fost scoase clădirea administrativă şi garajele societăţii, cu o valoare ce se ridica la 5,5 miliarde lei vechi, mai puţin terenul de sub acestea. Finanţiştii au organizat licitaţia în vederea recuperării unor debite de 46 miliarde lei vechi, pe care TPS le avea la bugetul consolidat la statului. Totuşi, în anii următori, în schimbul achitării unei chirii, TPL a folosit clădirile şi bunurile proprietate a TASA.  Edilul-şef spune că în urma negocierilor dintre cele două părţi, avansată a fost o sumă de 500.000 de euro, însă, în final, contractul de vânzare-cumpărare va fi aprobat în şedinţă a Consiliului Local. „Au fost nişte negocieri, iar la un moment dat s-a vorbit despre circa 500.000 de euro. Este o sumă apreciată drept pertinentă. Nu este un capăt de ţară, însă aceste demersuri vor fi reluate în Consiliul Local, unde se va face o comisie în acest sens”, a declarat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.  TPL va avea un nou sediu care va fi amenajat pe o suprafaţă de 25.000 de metri pătraţi, pe imaşul din Burdujeni-sat, pe strada „Căpitan Andrei”. Existenţa unei noi amenajări de acest gen, pe un tren proprietate a municipiului Suceava, este o condiţie eliminatorie pentru accesarea finanţării europene în cadrul Programului Operaţional Regional POR 2014-2020, prin care reşedinţa de judeţ ar urma să obţină 25,4 de milioane de lei pentru achiziţionarea a minim 40 de autobuze electrice cu sistem de e-tiketing şi de „monitorizare în trafic a flotelor”.