17 ianuarie 2019


Dispută între consiliile locale şi consiliile judeţene pe marginea noilor cote din impozitul pe venit    
·        Potrivit discuţiilor de până acum există, consiliile judeţene ar putea împărţi mai mulţi bani decât până, demers care ar de favoriza primăriile.
·        „Este o discuţie care pe noi, la Suceava, nu ne afectează, având în vedere că am o relaţie destul de bună cu domnul preşedinte Gheorghe Flutur”, a declarat Ion Lungu
Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a luat parte la şedinţa Comitetul Director al Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), în cadrul căreia, în prezenţa reprezentaţilor Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi  ai Ministerului Finanţelor Publice au fost abordate şi probleme privind fundamentarea bugetului de stat pe anul 2019. Potrivit edilul-şef sucevean, una dintre acestea s-a referit şi la creşterea procentuală a părţii din impozitul pe venit care va reveni administraţiilor publice locale. „Având în vedere că, în 2018, am fost vitregiţi de unele sume în comparaţie cu 2017, noi primarii am cerut ca, din impozitul pe venit, o cotă de 60% să fie repartizată consiliilor locale, 20% consiliilor judeţene, iar 20% să fie cotă de echilibrare”, precizat şeful executivului municipala sucevean.  Lungu spune că deja au apărut dispute pe marginea cotelor procentuale repartizate direct consiliilor locale şi celor care vor fi date înspre repartizare consiliilor judeţene, şeful municipalităţii fiind de părere că neînţelegerile  nu vor apărea şi în Suceava. „Este o variantă prin care se spune că se vor da toţi banii la administraţiile locale, prin aceasta înţelegându-se şi consiliile judeţene. Încă nu este stabilită modalitatea de împărţire, purtându-se discuţii, existând orgolii, că se dau bani mai mulţi pe care să-i împartă consiliile judeţene şi, mai apoi aceştia nu ar mai ajunge şi la primării. Este o discuţie care pe noi, la Suceava, nu ne afectează, având în vedere că am o relaţie destul de bună cu domnul preşedinte Gheorghe Flutur”, a declarat Ion Lungu, primarul Sucevei. Reamintim că, în cursul anului trecut, Ion Lungu arăta că, pe fondul scăderii impozitului veniturile de natură salarială de la 16% la 10%, municipiul Suceava ar fi putut pierde 40% din totalul repartizat cu titlul de defalcare din impozitul pe venit. Conform autorităţilor municipale, în 2018 aceasta ar fi însemnat între jur de 5 milioane şi 7 milioane de euro.