04 ianuarie 2019


Guvernul nu a acoperit majorările salariale ale medicilor şi asistenţilor din şcolile din Suceava   
·        „Mi s-a dat asigurări că vin aceşti bani până la sfârşitul anului, dar, din nefericire, nu au mai venit”, a declarat primarul Ion Lungu.
·        În luna mai 2018, autorităţile sucevene au dat din propriul buget 1,23 de milioane de lei, cu promisiunea că suma va fi restituită la „Centru”.
Guvernul nu a virat în conturile Primăriei municipiului Suceava banii pe care bugetul local i-a alocat, în 2018, pentru plata diferenţei reprezentând majorările salariilor medicilor „generalişti”, medicilor dentişti şi asistenţilor medicali de la Compartimentul de „Medicină şcolară”. Iniţial, autorităţile centrale au omis să prevadă sume pentru acoperirea respectivelor creşteri, drept pentru care necesarul în cauză a fost disponibilizat din vistieria municipală suceaveană. Aceasta cu promisiunea guvernamentală potrivit căreia cheltuiala respectivă va fi compensată de la „Centru”, ceea ce, conform lui Ion Lungu, şeful executivului local, nu s-a întâmplat nici până la sfârşit de an. „Din păcate, noi am pus vreo 1,1 milioane de lei de la noi pentru salariile medicilor, acestea trebuind  a fi suportate de stat. Mi s-a dat asigurări că vin aceşti bani până la sfârşitul anului, dar, din nefericire, nu au mai venit. Deocamdată finanţăm noi această categorie de personal, chiar dacă sunt angajaţi, în continuare, la Ministerul Sănătăţii, dar fiind prinşi, la Primărie, la ”, a declarat Ion Lungu. La începutul anului 2018, prin HCL nr. 117, cu destinaţia cheltuieli de personal pentru medică şcolară, în bugetul sucevean a fost prevăzută suma de 3,25 de milioane de lei, dar aceasta nu era una acoperitoare. Drept urmare, în luna mai, autorităţile locale au venit cu un supliment de 1,23 de milioane de lei, diferenţă alocată din bugetul local şi stabilită în conformitate cu noile reglementări privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Compartimentul „Medicină şcolară” din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei Suceava cuprinde 11 cabinete medicale şcolare şi unul studenţesc, precum şi 8 cabinete de medicină dentară. Astfel, cele două birouri specializate ale Compartimentului amintit au 56 de posturi, dintre care 47 pentru medicina şcolară generală şi 9 de medicină şcolară dentară.  Din bugetul local al municipiului Suceava este asigurată finanţarea cheltuielilor de funcţionare, cum ar fi cele cu unele materiale sanitare, medicamente, întreţinerea aparaturii medicale dentare şi cu incinerarea deşeurilor. Cheltuielile cu salariile şi o parte din cheltuielile cu medicamentele şi materialele sanitare sunt în sarcina Ministerului Sănătăţii, prin Direcţia de Sănătate Publică Suceava. În ultima şedinţă din 2018, deliberativul municipal sucevean a hotărât să prelungească, până pe 31 martie, contractul pentru asigurarea unor cheltuieli de personal aferente medicilor de medicină generală, medicilor dentişti şi asistenţilor medicali, cât şi a celor pentru medicamentele şi materialele sanitare din baremul de dotare a cabinetelor de medicină generală şi medicină dentară din unităţile sanitare din învăţământ. Contractul cu pricina a fost aprobat în luna aprilie 2018, meincluzând, însă, şi suma necesară achitării diferenţei rezultate din majorările salariilor personalului medical, în baza noilor prevederi legale în domeniu.