09 august 2017

Primăria Suceava „îngheaţă” angajările din cauză că salariile mărite îi tentează pe tot mai mulţi suceveni  
·        Blocarea celor 84 de posturi vacante permite o economie de 3 milioane de lei, ceea ce, după recentele majorări salariale, înseamnă fondul de salarii pe o lună.
·        „Acum, noi trebuie să muncim mai mult şi mai bine, să-i substituim pe cei 84 de oameni care ar fi trebuit să ocupe posturile vacante”, a declarat primarul Ion Lungu.     
Primăria Suceava nu va mai face angajări, anunţat ieri, într-o conferinţă primarul Ion Lungu.  În administraţia publică locală sunt neocupate 84 de posturi, edilul-şef precizând, că în vederea efectuării de economii la fondul de salarii, acestea nu vor fi mai  ocupate, cel puţin până la finele lui 2017.  Majoritatea locurilor vacante, adică 50, sunt disponibile în aparatul de specialitate al primarului, iar diferenţa la direcţiile tehnică, economică, ecologică, dar şi la cea de administrare a pieţelor. „Vom suspenda angajările la Primărie, iar cele 84 de posturi nu vor mai fi ocupate. În calitate de ordonator de credite voi dispune o îngheţare a angajărilor, cel puţin până la sfârşitul anului. Datorită acestui lucru, vom face o economie de 3 milioane de lei, cea înseamnă fondul de salarii pentru o lună de zile. Îmi doresc să menţin acest lucru şi anul viitor, pe parcursul căruia se putea va face economie de 7 milioane de lei, ceea ce înseamnă fondul de salarii pentru 2 luni”, subliniază ocupantul fotoliului administrativ din Areni. Lungu spune că, dacă anterior majorării salariile, posturile scoase la concurs erau ocolite de suceveni, acum tot mai mulţi dintre aceştia vor să lucreze la Primărie.  „Salariile erau foarte mici, lumea nefiind interesată să se angajeze la Primăria. S-au mărit salariile prin lege, iar noi am aplicat legea. Acum salariile sunt decente şi sunt solicitări de angajare, mulţi orientându-se înspre Primărie. De aceea, noi trebuie să muncim mai mult şi mai bine, să-i substituim pe cei 84 de oameni care ar fi trebuit să ocupe posturile vacante”, a declarat Lungu.
·        În ultima perioada s-au făcut 20 de angajări, dintre care 16 la Serviciul de executări silite al Direcţiei economice.

Şeful municipalităţii arată că, în acest context, a avut întâlniri cu reprezentanţii salariaţilor, cărora le-a spus în vedere să-şi facă treaba, întrucât nu mai pot să se plângă de nivelul mic al veniturilor, aşa cum o făceau cu puţin timp în urmă.  Până recent, din totalul celor 753 de posturi existente, la Primăria Suceava erau vacante 104 de locuri. În ultima perioada s-au făcut 20 de angajări, dintre care 16 la Serviciul de executări silite al Direcţiei economice. „Primăria municipiului Suceava are mari probleme de încasare. Avem mari sume, de peste 15 milioane de euro, de încasat, atât de la de la populaţie, cât şi de la agenţi economici. Sunt necesare aceste persoane pentru a suplimenta efectivul la executare silită”,   a explicat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. Reamintim că, în urma negocierilor, cel mai mic salariu de la Primărie şi direcţiile din subordine, este cel al muncitorilor contractuali necalificaţi, respectiv unul de 1.550 brut pe lună, fără sporuri. Conform noii Legi a salarizării unice,  primarul Ion Lungu încasează 13.050 de lei pe lună, iar cei doi viceprimari, Lucian Harşovschi şi Marian Andronache au câte un salariu de 11.060 de lei pe lună.