24 august 2017

Şase unităţi de învăţământ nu oferă încă protecţie împotriva incendiilor   
·        „Noi am prins bani în buget pentru toate, însă acestea au conducere, consiliu de administraţie, care trebuie să facă tot posibilul să se autorizeze”, a declarat primarul Ion Lungu.
·        Autorităţile locale disponibilizează 1,43 de milioane de lei, bani repartizaţi pe unităţi de învăţământ, în vederea angajării de firme de pază.
Unităţile preşcolare şi cele şcolare din municipiul Suceava sunt pe cale de începe în bune condiţii noul an de învăţământ. Primarul Ion Lungu a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că    în reşedinţa de judeţ, din totalul de 29 de centre bugetare şcolare, doar 6 nu au încă autorizaţie pe linie de protecţie împotriva incendiilor. În aceasta din urmă categorie intră Grădiniţa cu Program normal din cartierul Obcini şi Grădiniţa „Ţăndărică” din cartierul Burdujeni, care nu pot fi autorizate din cauză că funcţionează cu două schimburi de preşcolari. Şcoala gimnazială nr. 5 „Jean Bart” Burdujeni şi Şcoala gimnazială nr.9 „Ion Creangă” Obcini beneficiază de alocare bugetară necesară, procedura de autorizare fiind în curs. Colegiul Naţional Economic „Dimitrie Cantemir” şi Colegiul de Naţional de Informatică „Spiru Haret” au primit, la rându-le banii necesari, dosarele fiind înaintate, de asemenea, către Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava. „Noi am prins bani în buget pentru toate, însă acestea au conducere, consiliu de administraţie, care trebuie să facă tot posibilul să se autorizeze. Sper să fie autorizate, cu excepţia celor două grădiniţe, cărora - din cauză că funcţionează în două schimburi -, în primul rând nu li se dă autorizaţie sanitară”, a declarat şeful executivului local sucevean. Pe de altă parte, de la buget, autorităţile locale disponibilizează 1,53 de milioane de lei, bani repartizaţi pe unităţi de învăţământ pentru sporirea securităţii, unclusiv în vederea angajării de firme de pază. Cu această ultimă destinaţie este prevăzută suma de 1,43 de milioane de lei, grădiniţele primind 11.295 de lei, gimnaziile-476.275 de lei, iar colegiile-947.241 de lei. Nu în cele din urmă, 102.843 de lei au ca scop amenajarea de împrejmuiri noi pentru unele dintre şcoli. Edilul-şef sucevean precizează că alte sume s-au alocat în vederea montării de camere video de supraveghere. „Am încercat, şi din acest punct de vedere, să acoperim solicitările şcolilor, astfel încât să oferim un grad sporit de siguranţă elevilor, pe durata anului şcolar”, a evidenţiat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.