09 august 2017


Grădiniţă în locul parcului şi statuii lui Ion Creangă de la Şcoala gimnazială din Obcini  
·        Primăria nu a reuşit să găsească nicio altă variantă, după ce vizate au fost Piaţa „Ichim”, Agenţia pentru Protecţia Mediului şi o staţie de transformare a energiei electrice.  
·        „Altfel, ratăm o imensă ocazie de a face o grădiniţă gratuită, pe bani europeni, doar cu o cofinanţare de 2% din bugetul local”, a susţine primarul Ion Lungu.  
·        Parcul şi statuia au fost amenajate cu sprijinul lui Dinu Patriciu, patronul Rompetrol, în schimbul acordului de bună vecinătate dat pentru construirea, în prejmă, a unei staţii de carburanţi.        
O nouă grădiniţă cu ar urma să fie ridicată în cartierul Obcini al municipiului Suceava pe 1.400 de metri pătraţi din curtea Şcolii gimnaziale nr. 9. Primăria intenţionează să obţină bani printr-un proiect cu finanţare europeană, însă o suprafaţă de teren liberă nu a fost găsită în tot cvartalul sucevean.  Primarul Ion Lungu a declarat că varianta ce mai rapidă este „părculeţul” unităţii de învăţământ, în care tronează şi statuia patronului spiritual al şcolii, marele povestitor Ion Creangă. Edilul-şef crede că alternativa nu ar „face nicio defavoare cetăţenilor din cartierul Obcini”, întrucât în zonă ar urma să fie înfiinţate alte spaţii verzi. „Singura noastră soluţie este să facem această grădiniţă în cutea Şcolii generale nr. 9. Suprafaţa este compatibilă cu proiectul grădiniţei cu program prelungit, terenul fiind al Primăriei municipiului Suceava. Acesta este dat în administrarea Şcolii, de aceea voi propune Consiliului Local să o scoatem de acolo şi să-i dăm destinaţia amintită. Altfel, ratăm o imensă ocazie de a face o grădiniţă gratuită, pe bani europeni, doar cu o cofinanţare de 2% din bugetul local”, a punctat şeful executivului municipal. Din informaţiile pe care le avem, actualul parc, cât şi statuia lui Ion Creangă au fost amenajate cu finanţarea răposatului Dinu Patriciu, patronul Rompetrol, ca urmare a acordului de bună vecinătate pe care fosta conducere a Şcolii îl dăduse pentru construirea, în prejmă, a unei staţii de alimentare cu carburanţi. În scopul amenajării unei grădiniţe, Primăria a intenţionat să achiziţioneze terenul şi clădirile fostei Pieţe agroalimentare private „Ichim”, în cărei organizare a investit la începutul anilor 2000. 
Însă, în instanţă există acţiuni cu privire la co-participările financiare ale celor două părţi.  „Sunt nişte procese acolo, iar pe primele le-am câştigat. Ne-am dorit o înţelegere pe cale amabilă, însă din păcate nu am ajuns la aceasta”,  a precizat primarul Ion Lungu. De menţionat este faptul că, în urmă cu mai bine de 2 ani, aleşii locali PDL, actualii consilieri PNL, au cerut evacuarea Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi înfiinţarea unei grădiniţe cu program prelungit în sediul acestei instituţii. Aceasta mai ales că, la finele anilor 1980, imobilul cu pricina fusese proiectat cu funcţiunea de unitate preşcolară. Pe de altă parte, la mijlocul lui 2016 Primăria Suceava identificase, pentru ridicarea unei grădiniţe, 5 ari de teren disponibil pe strada „Rulmentului”, suprafaţă ocupată de o staţie de transformare a energiei electrice destinată deservirii reţelei de transport cu troleibuze din aceeaşi ani 1980. Ulterior s-a constatat că terenul cu pricina nu este a Primăriei, ci se află pe raza unităţii administrativ-teritoriale Şcheia.