08 august 2017

Consiliul Judeţean a plătit dublu asfaltările de pe drumurile din administrare
·        Valoarea totală a operaţiunilor care constituie prejudiciu este de aproximativ 2,36 de milioane de lei, reprezentând decontări către firmele constructoare, "pentru suprafeţe dublate de tratamente".
·        Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri a contestat constatările auditorilor Camerei de Conturi considerând că s-au realizat lucrări "de calitate şi în conformitate cu procedurile".

Camera de Conturi Suceava a constatat, în urma unui audit, că la Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri s-au făcut efectuarea plăţi nelegale pentru straturi bituminoase foarte subţiri. Aceasta potrivit Raportului de audit nr.13211 din 14 iunie 2017, încheiat după acţiunea de auditare financiară asupra conturilor de execuţie bugetară de la Consiliul Judeţean Suceava pentru  exerciţiul bugetar 2016. Astfel, în 2015 pe drumurile judeţene s-au făcut lucrări de întreţineri şi  reparaţii în valoare de circa 1,89 de milioane de lei, iar în 2016, în valoare de aproximativ 4,56 de milioane de lei, acestea constând în aplicarea de straturi bituminoase foarte subţiri. Din compararea situaţiilor de plată şi a documentelor privind măsurătorile efectuate în teren, consemnate atât de executant, cât şi de diriginţii de şantier, auditorii publici externi au constat că "au fost dublate suprafeţele efective de teren calculate în metri pătraţi" pe care a fost aplicat tratamentul în straturi bituminoase foarte subţiri (slury real). De asemenea, în caietul de sarcini "nu sunt aduse precizări privind grosimea straturilor sau numărul de straturi care urmează a fi executate". La dispoziţia auditorilor publici externi au fost puse procese verbale de recepţie care atestă executarea a două straturi bituminoase, fără a fi însă menţionate grosimea fiecărui strat, dar nici alte documente care să certifice cantitatea de materiale pusă în operă. Conform Raportului Camerei de Conturi, valoarea totală a operaţiunilor care constituie prejudiciul aferent eşantionului selectat este de aproximativ 2,36 de milioane de lei, reprezentând decontări către  firmele constructoare, "pentru suprafeţe dublate de tratamente". În anul 2015 suma decontată nelegal aferentă situaţiilor de lucrări este de 909.499 de lei, la care se adaugă 204.810 lei majorări de întârziere calculate până la data auditului financiar. În 2016, suma reprezentând plăţi nelegale este de circa 2,19 milioane de lei, cu majori de întârziere de 173.578 de lei. Irina Vasilciuc, administratorul public al judeţului Suceava susţine că Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri a contestat constatările auditorilor Camerei de Conturi Suceava. "Specialiştii de acolo au considerat că sunt lucruri pe care le-au realizat de calitate şi în conformitate cu procedurile. O să informăm dacă aceste lucruri s-au finalizat în modul în care noi dorim să ne facem prezentate susţinerile acolo", a declarat Irina Vasilciuc, administratorul public al judeţului Suceava. Auditorii publici externi precizează că "referitor efectuarea de plăţi nelegale pentru straturi bituminoase foarte subţiri, cu toate că nu a adus, în timpul acţiunii de conciliere, alte documente justificative, conducerea entităţii susţine că au fost executate lucrările aşa cum sunt prezentate în situaţiile de lucrări şi că urmează să prezinte documente în viitor din care să rezulte acest aspect".