29 august 2017

Termoficarea suceveană rămâne prizoniera falitei Termica
·        În vederea asigurării continuităţii serviciului, autorităţile locale sunt nevoite plătească, pentru conductele, instalaţiile şi echipamentele din proprietatea fostului operator, o chirie de circa 100.000 de lei pe lună

·        Pentru cumpărarea bunurilor în cauză, Consiliul Local este dispus să dea 8,22 de milioane de lei, însă lichidatorii Termica au cerut 40,41 de milioane de lei.  
Primăria şi Consiliul Local Suceava prelungesc contractul de închiriere a unor bunuri aflate în patrimoniul Termica, care sunt strict necesare serviciului de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic Este vorba despre mijloace fixe proprietate a fostului operator şi în care deservesc activitatea de alimentare cu apă caldă şi căldură în reşedinţa de judeţ. Lista include aproximativ 90 de bunuri, inclusiv utilaje, echipamente şi instalaţii de legătură între limita producătorului de energie termică Bioenergy şi CAF din zona Ambro, toate fiind utilizate de Thermonet, actualul prestator al serviciului. Chiria lunară este de 99.025 de lei pe Lună, mai puţin TVA, plătită până la data pronunţării unei sentinţe definitive în Dosarul nr.5725/86/2016 aflat pe rolul Tribunalului Botoşani, prin care Primăria Suceava îşi revendică dreptul la întâietate în achiziţionarea bunurilor în cauză. „În cazul achiziţionării bunurilor […] de către chiriaş, suma achitată cu titlul de chirie lunară pentru bunurile achiziţionate, până la data cumpărării acestora, va constitui , urmând a fi dedusă din preţul de vânzare negociat”, se arată în proiectul de contract, în care se precizează că în situaţia în care activele ajung la un alt cumpărător, suma achitată cu titlu de chirie nu va putea fi restituită. Contractul urmează a fi valabil până la data valorificării acestora de către proprietar, dar nu mai mult de data pronunţării sentinţei civile, în procesul amintit, moment în care se va proceda conform instanţei. Prima hotărâre în acest sens a fost aprobată de Consiliul Local Suceava, în şedinţa extraordinară din ianuarie 2016. Estimarea chiriei, una de 92.000 pe lună, a fost făcută de Romcontrol Bucureşti, însă Termica a pretins suma de 508.178 de lei. După falimentul  Termica, noul prestator al serviciului este Thermonet Suceava, care, începând din 15 octombrie 2015, are în concesiune sistemul de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic. Lichidatorii Termica, Management Reorganizare Lichidare SPRL Iaşi şi MGA Insolvency SPRL Suceava, cer pe conductele, instalaţiile şi echipamentele în cauză 40,41 de milioane de lei, autorităţile sucevene, în urma aprobării Consiliul Local fiind dispuse să dea 8,22 de milioane de lei. De menţionat ar mai fi că nu toate activele vizate la închiriere sunt libere de sarcini, o parte fiind constituite ca garanţie imobiliară pentru datorii pe care Termica nu le-a achitat CET în schimbul apei reci furnizate.