08 august 2017

Iluminatul public cu LED, amânat cu 6 luni din cauză că Primăria nu a plătit la timp firma executantă
·        „S-au întârziat plăţile, deoarece o parte din bani vin din creditul recent deblocat”, a declarat Ion Lungu, primarul Sucevei.
·        Cu fonduri elveţiene de 13,19 de milioane de lei, vor fi montate 3.843 de corpuri de iluminat tip LED şi va fi amenajat un sistem de telegestiune.  
Lucrările de modernizare a iluminatului public din municipiul Suceava sunt prelungite, a anunţat ieri, primarul Ion Lungu. Termenul iniţial pentru finalizarea proiectului cu finanţare elveţiană nerambursabilă fusese stabilit pentru sfârşitul lunii septembrie a acestuia an, însă la capăt se va ajunge la finele lui februarie 2018. Cauza o reprezintă neachitarea obligaţiilor către firma care a câştigat licitaţia, aceasta, la rându-i, văzându-se în imposibilitatea de a comanda şi plăti echipamentele necesare.  Primăria nu a putut face plăţile respective, corespunzătoare co-participării financiare la proiect, întrucât creditul care asigura sursa de bani a fost blocat, pentru o bună perioadă, de Ministerul Finanţelor Publice „S-au întârziat plăţile, deoarece o parte din bani vin din creditul recent deblocat. Constructorul, neavând plăţile la zi a întârziat comanda echipamentelor, care vin din import, şi care au, şi acestea un termen de livrare. Mai mult decât atât, trebuie să facem şi noi documentele, rapoartele intermediare, pin care se cerem banii de elveţieni. Iar, drept urmare, nici într-un caz acestea nu puteau fi întocmite până la 30 septembrie, astfel că s-a amânat până pe 28 februarie 2018”, a declarat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. 
Cu fonduri elveţiene de 13,19 de milioane de lei, în Suceava se implementează proiectul „Managementul modern şi eficient al iluminatului public”, care prevede montarea a 3.843 de corpuri de iluminat cu tehnologie LED; înlocuirea şi montarea a 3.741 de cutii de conexiune pe stâlpii de iluminat; înlocuirea cablurilor şi amenajarea sistemului de telegestiune. În intervalul 18 iunie 2010-28 februarie 2012, Primăria municipiului Suceava a implementat proiectul „Modernizarea iluminatului public pe artera principală a municipiului Suceava”, finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013. Valoarea acestuia s-a ridicat la 12,23 de milioane de lei, sumă din care 9,14 milioane de lei reprezintă asistenţă financiară nerambursabilă.