29 august 2017

Creşterea salariilor bugetarilor a dezechilibrat piaţa suceveană a muncii
·        „Din păcate, descurajaţi de aceasta, foarte mulţi suceveni au plecat la muncă în străinătate şi patronii nu mai au cu cine lucra”, susţine Ion Lungu, primarul Sucevei.
·        Primăria nu găseşte constructori pentru lucrările de investiţii, intervenţiile de modernizare a reţelelor de termoficare riscând să nu fie încheiate până la venirea îngheţului.
Pe piaţa suceveană a muncii nu se mai găsesc muncitori calificaţi, de această problemă lovindu-se inclusiv Primăria municipiului reşedinţă de judeţ. Ion Lungu, primarul Sucevei a declarat ieri, cu prilejul comandamentului de monitorizare a lucrărilor de investiţii in curs, că pentru unele dintre lucrările scoase la licitaţie nu s-a prezentat niciun ofertant. „Avem licitaţii la care nu se prezintă nimeni. Am scos la licitaţie o parte din lucrările de extindere la Colegiul Naţional Petru Rareş şi nu am avut niciun ofertant. Una dintre cauze o constituie faptul că nu mai există forţă de muncă pe piaţă, odată cu aceste dezechilibre care s-au produs între salariile bugetarilor şi cele de la privaţi. Din păcate, descurajaţi de aceasta, foarte mulţi suceveni au plecat la muncă în străinătate şi patronii nu mai au cu cine lucra. Lipsesc mai ales oameni de specialitate, sudori, instalatori, mecanici şi alţi specialişti”, a precizat şeful executivului sucevean. Edilul-şef al Sucevei face aceste afirmaţii pe fondul neabordării, cu toată forţa, de către Consix Bucureşti, a lucrărilor de înlocuire a conductelor de transport agent termic din cartierul Obcini. Dacă în Zamca şi Centru modernizarea sistemului de transport şi distribuţie este oarecum în grafice, şeful administraţiei locale se teme că în cartierul Obcini - inclusiv pe motiv de forţa de muncă insuficientă - pe constructori „îi va prinde îngheţul”. „Dacă în cartierul Zamca lucrările vor fi finalizate până pe 30 septembrie, rămâne o mare problemă în cartierul Obcini, unde stadiul fizic este de circa 25%. Ca atare, am cerut constructorului, cu toată fermitatea, să aducă forţă de muncă, să angajeze şi alte formaţii, în aşa fel încât, să mai deschidem şi alte fronturi”, a  explicat Ion Lungu primarul Sucevei, asigurând că personal, la începutul săptămânii viitoare, va fi în Bucureşti, unde va cere deblocarea celor 7,3 de milioane de lei, sumă aprobată prin Programul „Termoficare 2009-2020”.  
Intervenţiile de modernizare de anul acesta vizează Punctul termic Obcini IV, cu circa 2,7 km de conducte; Punctul termic "Zamca", cu aproximativ 2,1 km de reţele şi Punctul termic de pe strada "Ion Vodă Viteazu" cu 115 de metri de conducte. Întrucât, până acum, de la bugetul de stat nu s-a dat niciun ban, lucrările au fost susţinute cu 2 milioane de lei din bugetul local, respectiv din cota de participare financiară a municipiului Suceava.