08 august 2017

Banii pentru reabilitarea termoficării s-au împiedicat în hârţoagele birocratice
·        Deşi trebuia să ia calea Sucevei încă din urmă cu aproximativ o lună, suma de 7 milioane de lei s-a împiedicat într-un aviz al ANRE.     
·        „Aşa este la noi, la români, deoarece întotdeauna mai inventăm câte ceva”, arată primarul Ion Lungu. 
Fondurile aprobate de Guvern pentru municipiul Suceava în urmă cu aproximativ o lună, în cadrul Programului Termoficare 2006-2020”, s-au rătăcit prin hăţişul birocratic, neajungând nici până acum în reşedinţa de judeţ. Banii sunt necesari pentru plata firmei care modernizează punctele termice şi înlocuieşte conductele de transport agent termic, primarul Ion Lungu declarând că va pleca la Bucureşti pentru a lua urma acestora, astfel încât constructorii să lucreze în continuare.  „Sunt puţin îngrijorat pe partea de termoficare, pentru că nu au venit de la Guvern banii aprobaţi. Aşa este la noi, la români, deoarece întotdeauna mai inventăm câte ceva. Am înţeles că documentaţia a fost trimisă la ANRE, la avizare, după care vor  se vor putea folosi banii. Este clar că trebuie să iau urma banilor, să merg la Bucureşti, să mă asigur că aceştia vin, astfel încât să aducem la zi plata facturilor”, a spus ocupantul fotoliului administrativ din Areni, care a accentuat că în vedere evitării unui blocaj, constructorii vor fi plătiţi cu bani luaţi din bugetul local.      
·        Lucrările sunt de amploare, existând riscul să nu fie terminate până la venirea frigului.  

Lucrările de modernizare sunt executate de Consix Bucureşti, vizate fiind Punctul termic Obcini IV, cu circa 2,7 km de conducte; Punctul termic "Zamca", cu aproximativ 2,1 km de reţele şi Punctul termic de pe strada "Ion Vodă Viteazu" cu 115 de metri de conducte. Întrucât de la bugetul de stat nu venise niciun ban, intervenţiile au demarat cu 1 milion de lei din bugetul municipiului Suceava. Lungu susţine că există motive de îngrijorare, deoarece sunt atacate foarte multe lucrări, iar timpul se scurge, venind toamna şi inclusiv momentul în care trebuie furnizat agent termic pentru încălzirea locuinţelor. „Din punctul meu de vedere acolo nu se poate vorbi despre niciun fel de negociere a termenelor. până cel târziu pe data de 30 septembrie trebuie finalizate lucrările de termoficare, pentru că după 1 octombrie vom face pregătirile pentru perioada de încălzire din iarnă”, a precizat Ion Lungu, primarul Sucevei.  Reamintim că, la finele anului trecut, suma de 8,36 de milioane de lei s-a întors la bugetul de stat, cauza constând în aceea că procedurile de licitaţie şi de semnare a contractului de execuţie s-au întins până în decembrie, când, efectiv, nu s-a mai putut lucra.