01 august 2017

Primăriile nu-şi plătesc contribuţia la construirea celor două gropi ecologice de deşeuri menajere  
·        "Nu am mers până la faza de executor judecător, pentru că se aşteaptă o rectificare bugetară pozitivă, când se promite că se va plăti ", declară Irina Vasilciuc, administratorul public al judeţului.
Autorităţile locale din judeţul Suceava nu-şi onorează contribuţiile datorate pentru finanţarea Proiectului "Sistem de management integrat la deşeurilor" (SMID), prin care au fost amenajate depozitele ecologice de la Moara şi Pojorâta. Cel puţin aşa rezultă din hotărârea privind aprobarea conturilor de execuţie bugetară, conform căreia consiliile locale au achitat, în total, pentru primele 6 luni ale  anului 2017, doar 5,51% din obligaţiile asumate. "Ştim ce avem de încasat de la primării şi vom încerca până la capăt. Sigur, nu am mers până la faza de executor judecător, pentru că, şi din comunicarea noastră cu primăriile, s-a concluzionat că se aşteaptă o rectificare bugetară pozitivă, în partea a două a anului, când se promite că se va plăti. Desigur, vom lua toate măsurile,  doar aici avem probleme cu încasarea de venituri, nu şi în alte zone", precizează Irina Vasilciuc, administratorul public al judeţului.   Proiectul „Sistem integrat de management integrat al deşeurilor în judeţul Suceava” este implementat de Consiliul Judeţean Suceava, prin acesta realizându-se „mare parte a infrastructurii de gestionare a deşeurilor municipale”. Proiectul a fost finanţat în cadrul Programului Operaţional Sectorial „Mediu” 2007-2013, contractul de finanţare fiind semnat pe 11 aprilie 2011. Ulterior, adică în actuala programarea bugetară europeană, finanţarea fost susţinută prin Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM).         
·        Aprobarea cu întârziere a bugetului nu a permis efectuarea investiţiilor.

Pe de altă parte, Irina Vasilciuc recunoaşte că situaţia este mai neplăcută pe partea de cheltuieli a bugetului judeţean, la secţiunea de dezvoltare, la 30 iunie execuţia bugetară fiind una de doar 9,03%. "Avem într-adevăr o problemă. Nu trebuie să uităm că am aprobat bugetul foarte târziu în acest an, iar în afara bugetului nu pot fi efectuate cheltuieli de investiţii. Suntem în procedură cu toate acestea, astfel încât până la sfârşitul anului vom rezolva problema", a explicat Irina Vasilciuc, administratorul public al judeţului Suceava. Procentajul scăzut este pus pe seama neefectuării cheltuielilor  aferente SMID, în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM), precum şi a celor Grădiniţa Specială Fălticeni, Spitalul Judeţean de Urgenţă "Sfântul Ioan cel Nou" Suceava, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului şi Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri, "procedurile de achiziţii fiind în derulare".