02 august 2017

Blestemul cultivatorilor de grâu: producţie de excepţie, preţuri de nimic  
Anul aceste recolta de grâu din judeţul Suceava este, în medie, de 3.900 kg/ha, una superioară anilor anteriori, când s-au adunat 3.200-3.300 kg/hectare.
Din păcate, dacă grâul din recolta veche a fost cumpărat cu 0,6-0,7 de lei/kg,  cel proaspăt recoltat este ofertat cu o medie  derizorie de doar 0,42  de lei/kg.    
Agricultorii din judeţul Suceava pot să-şi frece mâinile de bucurie, întrucât recolta de cereale de anul acesta este una peste aşteptări, atât din punct de vedere cantitativ, dar şi calitativ. Astfel, dacă la începutul anului agricol, pe fondul secetei, la grâu se făceau estimări de 2.200 kg - 2.300 de kg la hectar, acum media este de 2.900 kg pe hectar. În judeţ au fost însămânţate 18.717 hectare de grâu, campania a demarat cu mai puţin de 2 săptămâni în urmă, iar până în prezent s-au treierat 8.100 de hectare, adică 43% din total. "Campania a debutat în condiţii bune, după o perioadă cu temperaturi înalte care au grăbit coacerea cerealelor. Producţia este mult mai bună decât ne-am aşteptat, întrucât estimările iniţiale s-au făcut la un moment cu secetă, în care a nu se putea întrevede cum vor evolua lucrurile ulterior", a precizat Camelia Coşuleanu, specialist în cadrul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava. Oficialul DAJ pune recolta superioară şi pe seama tendinţei cultivatorilor de a folosi sămânţă certificată din soiuri bune, de a aplica tehnologia specifică, dar şi tratamentele de rigoare, existând, însă, şi agricultori care obţin doar 2.000 kg pe hectar. Orzul de toamnă a fost recoltat în proporţie de 98%, la orzoaica de toamnă realizările fiind de 94%; la mazăre boabe, de 74%; la rapiţă, de 31%; la secară, de 37%; la triticale, de 47%; la orzoaica de primăvară, de 9%, iar la ovăz, de 1%. Dacă vremea continuă să fie favorabilă bună, campania de recoltarea a păioaselor va mai dura chiar mai mult de două săptămâni. Până acum terenul a fost eliberat pe 10.200 de hectare, iar arături de primăvară s-a făcut pe 200 de hectare. "Cu toate că utilaje există, unele societăţi apelează la închirierea acestora, de aceea se înaintează un pic mai greu. Pe deasupra, acum avem un număr mare de particulari care au combine şi care sunt solicitaţi de agricultori", reliefează Camelia Coşuleanu. Din păcate fermierii nu pot fi la fel de bucuroşi atunci când este vorba şi despre răsplata muncii lor. Astfel, dacă grâul din recolta veche a fost cumpărat cu 0,6-0,7 de lei/kg,  cel proaspăt recoltat este ofertat cu o medie de 0,42  de lei/kg. În cazul în care fermierul preferă să păstreze producţia pentru vremuri mai bune, acesta va fi obligat să achite şi contravaloarea depozitării, caz în care nu se va alege cu mare lucru în plus.