26 august 2017

Inspectoratul Şcolar raportează mai multe unităţi de învăţământ autorizate decât Direcţia de Sănătate Publică  
·        349 de unităţi de învăţământ nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, la acestea lipsind grupurilor sanitare interioare, apa curentă ori compoziţia acesteia nu este conformă chimic şi/sau bacteriologic.
·        „În acele şcoli în care apa nu este conformă se pot monta dozatoare de apă potabilă, iar în aceste condiţii şcoala poate fi autorizată”,  a explicat Gheorghe Lazăr, şeful ISJ.

Datele Inspectoratului Şcolar Judeţean cu privire la autorizarea sanitară a şcolilor şi grădiniţelor din judeţul Suceava nu coincid cu cele ale Direcţiei de Sănătate Publică.  Astfel, conform unei informări prezentate ieri, în şedinţa Colegiului prefectural,  din cele 760 de unităţi de învăţământ care îşi vor deschide porţile la debutul anului şcolar 2017-2018, la această dată, autorizate din punct de vedere sanitar sunt doar 329. Inspectorul şcolar general Gheorghe Lazăr spune că acest număr este mai mare decât cel evidenţiat de Direcţia de Sănătate Publică, întrucât 45 grădiniţe funcţionează de pe întinsul judeţului în clădirile şcolare cu autorizaţie, iar directorii respectivi le consideră autorizate inclusiv pentru activitate preşcolară. Lazăr a precizat că alte 349 de unităţi de învăţământ nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, în timp ce încă 90 sunt în curs de obţinere a acestui document. Majoritatea şcolilor fără autorizaţie sanitară se află în mediul rural, neîndeplinind reglementările în vigoare privind dotările de utilităţi. Astfel, după caz, la acestea lipsesc grupurilor sanitare interioare, apa curentă, compoziţia acesteia din urmă este neconformă chimic şi/sau bacteriologic, iar cabinele grupurilor sanitare sunt insuficient în raport cu efectivele de elevi. În ceea ce priveşte unităţile şcolare cu proceduri de autorizare în curs, Lazăr a evidenţiat că  documentaţiile se află la DSP, instituţiei care verifică dacă sunt întrunite toate condiţiile”. „Noi ţinem permanent legătura cu DSP, iar după ultima discuţie  am înţeles că, în acele şcoli în care apa nu este conformă se pot monta dozatoare de apă potabilă, iar în aceste condiţii şcoala poate fi autorizată”,  a explicat Gheorghe Lazăr, şeful Inspectoratului Judeţean Şcolar Suceava.