26 august 2017

Judeţul Suceava, pe locul al VII-lea la înregistrarea gratuită în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară
·        Din 2020 se va trece de la subvenţia pe suprafaţă la subvenţia pe fermă, clarificarea situaţiei juridice a proprietăţilor reprezentând o obligaţie impusă de organismele europene.
·        80 de primării sucevene au semnat contractele de finanţare, iar în cadrul acestora din urmă, 46 au intrat efectiv în program, perfectând contractele de prestări servicii cu firme de cadastru autorizate.
În judeţul Suceava s-a consumat întâlnirea reprezentaţilor oficiilor de cadastru şi publicitate imobiliară din Regiunea de Dezvoltare Nord Est, din care fac parte judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Vaslui şi Bacău.  Întrunirea a avut ca scop „abordarea şi punerea la punct” a activităţii de implementare a  cadastrului sistematic, din partea Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate imobiliară (ANCPI) participanţi fiind Ileana Spiroiu, adjunctul şefului instituţiei, Victor Grigorescu, directorul Direcţiei de Cadastru Sistematic şi Mircea Popa, directorul Direcţiei de Publicitate Imobiliară.
·        „Suntem oarecum în top în ceea ce priveşte lucrările care trebuiau demarate şi executate în cadrul acestui program”, spune prefectul Mirela Adomnicăi
În calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu, prefectul Mirela Adomnicăi a apreciat efortul depus de echipa Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, mai ales că, în ceea ce priveşte gradul de executare a lucrărilor, judeţul Suceava se situează pe poziţia a VII-A în ţară. Şeful serviciilor desconcentrate ale ministerelor şi instituţiilor publice din teritoriu consideră că aceasta este o realizarea onorantă, în condiţiile în care Suceava are o suprafaţă întinsă, unul dintre cele mari numere de unităţi administrativ-teritoriale, dar şi contrast cu judeţul Timiş, cu un singur contract de prestări servicii încheiat. „Statistica arată că suntem oarecum în top în ceea ce priveşte lucrările care trebuiau demarate şi executate în cadrul acestui program naţional. Din discuţiile purtate cu primarii, ştiu că există anumite probleme legate de finanţare, de modalitatea în care pot fi acoperite cheltuielile pentru acoperirea contractelor de prestări servicii. Însă, am convingerea că prin susţinerea ANCPI, vor mai fi făcute modificări legislative, propuse de primari, astfel încât ei să poată suporta, şi din bugetele proprii, aceste cheltuieli”, a spus Mirela Adomnicăi, prefectul de Suceava.
·        Cea mai mare problemă o reprezintă conştientizarea populaţiei cu privire la beneficiile programului.

Ileana Spiroiu, director adjunct al ANCPI, susţine că Programul Naţional de Cadastru şi Carte Financiară (PNCCF) 2015-2023 va duce la rezolvarea problemelor generate, timp de peste 25 de ani, de aplicarea neunitară a legilor fondului funciar, cât şi la clarificarea situaţiei juridice a terenurilor de la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale. Spiroiu a ţinut să reliefeze că unul dintre cele mai importante beneficii ale PNCCF îl reprezintă faptul că proprietarul va putea dispune neîngrădit de dreptul său faţă de un imobil, fie acesta teren sau clădire. În al doilea rând, un avantaj constă în dezbaterea gratuită a succesiunilor, ANCPI plătind contravaloarea procedurilor notariale pentru imobilele înregistrate în evidenţele cadastrale şi de carte funciară.  În cele din urmă, potrivit Comisiei Europene, din 2020 se va trece de la subvenţia pe suprafaţă la subvenţia pe fermă, clarificarea situaţiei juridice a proprietăţilor reprezentând un atu în acest sens. „Ne dorim foarte mult prezenţa populaţiei la comisiile constituite în scopul soluţionării acestor situaţii juridice, aceasta fiind una esenţială. Cea mai mare problemă o avem cu conştientizarea populaţiei cu privire la beneficiile pe care le aduce acest program. De aceea, atunci când sunt chemaţi la comisie, proprietarii trebuie să permită accesul pentru măsurătorile care sunt făcute în prezenţa delegaţilor noştri”, a subliniat  Ileana Spiroiu, director adjunct al ANCPI.       
·        Circa 20 de primarii nu vor nu vor reuşi să identifice prestatori până la termenul limită de 5 septembrie. 

Vasile Mocanu, directorul Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OJCPI), a precizat că, în judeţul Suceava, din cele 106 unităţi administrativ-teritoriale eligibile în Programul Naţional de Cadastru şi Carte Financiară (PNCCF) 2015-2023, doar 80 de primării au semnat contractele de finanţare, iar în cadrul acestora din urmă, numai 46 au intrat efectiv în program, perfectând contractele de prestări servicii cu firme de cadastru autorizate. Şeful OJCPI Suceava crede că, până pe 5 septembrie, la expirarea termenului pentru această din urmă etapă, încă 15-20 de primării se vor conforma prevederilor legale. „Probabil că, din cele 80 de primării care au semnate contracte de finanţare, circa 20 nu vor reuşi să identifice prestatori, prin procedurile specifice de achiziţie”, a arătat Vasile Mocanu, menţionând că banii cuveniţi unităţilor administrativ-teritoriale care au rămas pe dinafară se vor” realoca prin ANCPI şi redistribui prin intermediul altor tipuri de achiziţii”, cel mai probabil începând cu primele luni ale lui 2018. Reamintim că obiectivul principal al Programul Naţional de Cadastru şi Carte Financiară (PNCCF) 2015-2023 este înregistrarea gratuită a terenurilor, clădirilor şi apartamentelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. În 2017, fiecare unitate, administrativ-teritorială primeşte câte 150.000 de lei, faţă de 135.000 de lei în 2016, banii nefolosiţi urmând a fi reportaţi pentru 2018. Anul acesta, pentru lucrări de cadastru general Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară alocă un total de 442,35 de milioane de lei, pentru un maxim de 7.372.500 de imobile.