26 august 2017

O sută de şcoli nu au aviz sau autorizaţie de securitate la incendiu 
·        Nu am cunoştinţă de fi clădiri în care se desfăşoară activitate de învăţământ, cu copiii, şi care, practic, să prezinte un risc major”, a accentuat generalul de brigadă Ioan Burlui, şeful ISU Suceava.
·        „Există o grămadă de clădiri care aparţin şcolilor, sunt înregistrate, dar în care nu se mai află elevi”, spune inspectorul general şcolar Gheorghe Lazăr.
În cursul anului 2017, 44 de unităţi de învăţământ din judeţul Suceava au făcut cereri pentru avizare/autorizare pe linie de securitate la incendii, a informat ieri, Gheorghe Lazăr, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean. Dintre acestea, 7 s-au ales cu autorizaţia mult dorită şi eliberată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă; 15 au avut documentaţia respinsă, pe motiv că nu întruneau conidiile legale; 21 de şcoli s-au prezentat cu dosare incomplete, iar în cazul unei unităţi şcolare autorizarea nu era necesară. „După o discuţie cu cei de la ISU rezultă că din cele 765 de unităţi de învăţământ din acest an şcolar, 519 nu intră sub incidenţa autorizării, 44 deţin autorizaţie, iar 102 nu au asemenea autorizaţie. Sperăm ca în urma alocării fondurilor prevăzute prin Planul Naţional de Dezvoltare Locală, toate unităţile de învăţământ din judeţul Suceava să şi rezolve această problemă deosebit de importantă”, a evidenţiat inspectorul general şcolar. Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava a ţinut să menţioneze că sub incidenţa procedurilor legale privind securitatea al incendii nu intră toate imobilele de pe lângă unităţile şcolare, ci doar cele ocupate de elevi.                     „Avizele sau autorizaţiile de securitate la incendii nu se eliberează pentru instituţii, ci pentru fiecare construcţie administrată de către acestea. Unităţile de învăţământ din judeţul Suceava dispun de 1.067 de clădiri, însă nu toate acestea sunt funcţionale. Există o grămadă de clădiri care aparţin şcolilor, sunt înregistrate, dar în care nu se mai află elevi”, spune inspectorul general şcolar Gheorghe Lazăr. La rândul său, generalul de brigadă Ioan Burlui, şeful Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava  iterat că, din această perspectivă, în 2017 a remarcat un interes mai mare din partea unităţilor învăţământ, manifestându-şi deschiderea pentru intrarea în legalitate a acestora.     

„La nivelul judeţului Suceava, nu am cunoştinţă de fi clădiri în care se desfăşoară activitate de învăţământ, cu copiii, şi care, practic, să prezinte un risc major”, a accentuat generalul de brigadă Ioan Burlui, şeful ISU Suceava.